Kotimaa

Vanhanen ja Mertala taas yhdessä

Julkaistu:

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) esiintyi eilen veteraanipäivien juhlassa Laukaassa yhdessä naisystävänsä, Tapiolan yhteysjohtajan Sirkka Mertalan kanssa.

Vanhanen oli kutsuttu paikalle juhlapuhujaksi. Monen yllätykseksi Peurungan kuntoutus- ja liikuntakeskuksen pihaan tulleesta pääministerin limusiinista astui ulos myös Mertala harmaassa jakkupuvussaan.

Lyhyen juhlan jälkeen pari söi Laukaan kunnan tarjoaman päivällisen ja jatkoi matkaansa parinkymmenen kilometrin päähän Nyrölän uuden kallioplanetaarion vihkiäisiin.

Yhdessä viihtyvä pari ei edelleenkään ollut innokas puhumaan suhteestaan medialle.

- Veteraanien päivää vietetään, Mertala totesi lyhyesti, kun IS kysyi, sujuvatko edustustehtävät jo rutiinilla.

Vanhanen oli median edessä hieman kauemmin, mutta yksityisasioistaan hän ei puhunut.

Vanhanen saapui Jyväskylään keskustan puoluevaltuuston kokouksesta Lahdesta.

- Näistä muista päivän ohjelmista ei kerrota tarkemmin. Ne menevät ohi veteraaniasioista, Vanhanen vastasi uteluihin pariskunnan yhteisistä tekemisistä.

Laukaalla on oma, hyvin tärkeä merkityksensä minulle. Tämä on äitini kotikunta. Enää hän ei täällä asu, Vanhanen kertoi.

- Muuta sukua täällä yhä asuu, mutta tämä ohjelmani on tällainen, Vanhanen totesi kiireeseen viitaten.

- Huomenna pitäisi olla jo Islannissa.

Kysymys entisen naisystävän Susan Kurosen ja Mertalan tuomisesta juuri Laukaaseen suhteen alkuvaiheessa sai Vanhasen huitaisemaan kättään.

Veteraanijuhlissa mukana olleet suhtautuivat ristiriitaisesti Vanhasen ja Mertalan yhteisesiintymiseen. Moni katsoi heidän sopivan hyvin toisilleen. Osa ei julkisista esiintymisistä innostu.

- Kunhan pappi on ensin sanonut aamenen, niin sitten vasta voi olla mukana edustamassa, juhlaa seurannut laukaalainen Eila Nieminen paukautti suoraan.

Keuruulainen Johannes Ilmoniemi ei halunnut ottaa kantaa parin edustavuuteen, mutta myönsi, ettei pääministerin käytös ole ihan mieleen.

- Itse olen ollut 60 vuotta vaimon kanssa saman peiton alla. Vähän tämä tällaisesta vanhasta miehestä tuntuu vieraalle, mutta se on tätä nykyaikaa. Mutta sitä Vanhasessa arvostan, että hän on raivoraitis kuten minäkin, Ilmoniemi kertoi.

Lahtelainen Maire Tonder oli sen sijaan onnellinen Vanhasen ja Mertalan puolesta.

- Ihanan edustavan näköinen pariskunta. Sopivat hyvin yhteen, Tonder arvioi.

Tamperelainen Kerttu Rahkonen, 85, puolestaan antoi ymmärtää, että Vanhasen kannattaa pitää uudesta naisystävästään kiinni.

- Hän on paras mahdollinen Suomen äidiksi. Kunhan vaan media ei sotke asioita. Jalat maassa vaan, Rahkonen ohjeisti.

Vieraita Peurungassa läheltä seurannut mies kertoi IS:lle, että Mertala vaikuttaa älykkäältä naiselta, joka näyttää pitävän ohjiakin tarpeen mukaan käsissään.

- Sanavalmis nainen, mies kertoi parin tavattuaan.