Kotimaa

Maailmalla nauretaan meille: Pieni talo preerialla K-18

Julkaistu: , Päivitetty:

Uutistoimisto Reuters on välittänyt maailmalle uutisen Pieni talo preerialla -dvd-paketin ikärajasta Suomessa.

Suosittua lasten ja nuorten tv-sarjaa myydään Suomessa kiellettynä alle 18-vuotiaille. Reuters sijoitti uutisensa outojen uutisten kimaraan.

Syynä ikärajaan on dvd:n levittäjän Universal Picturesin halu säästää rahaa. Elokuvien tarkistuttaminen Valtion elokuvatarkastamossa maksaa ja taksa perustuu tallenteen kestoon.

Tarkastustaksa on kaksi euroa minuutilta. Yhden videoboksin sisällön tarkastuttaminen voi siten maksaa jopa 2000 euroa.

Kun tallennetta ei tarkastuteta, sen ikärajaksi tulee K-18.

IS kertoi elokuussa 2007, että Pieni talo preerialla -sarjan lisäksi Suomessa ovat alaikäisiltä kiellettyjä dvd-bokseja mm. Ihmemies MacGyver, Sabrina teininoita, Beverly Hills 90210, Pulmuset ja Onnen päivät.

Valtion elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo totesi tuolloin IS:ssa, että kyse on laissa olevasta epäkohdasta. Menettely on ollut mahdollista vuodesta 2001.

Lämminhenkinen perhesarja Pieni talo preerialla (Little House on the Prairie) perustuu Laura Ingalls Wilderin kirjoihin. Ne kertovat Ingallsien perheestä, joka muuttaa Yhdysvaltain keskilänteen 1870-luvulla.

Maanviljelijäperheen arki on lämmintä mutta tiukkaa taistelua luonnonvoimia ja ennakkoluuloja vastaan. Sarjan tuotti ja pääosin ohjasi Michael Landon.

Pieni talo preerialla -sarjaa tehtiin vuosina 1974-1983 yhteensä 202 jaksoa.

Pieni talo preerialla -tähdet:

Michael Landon (Charles Ingalls)Karen Grassle (Caroline Ingalls)Melissa Gilbert (Laura Ingalls)Melissa Sue Anderson (Mary Ingalls)Lindsay Greenbush (Carrie Ingalls)Sidney Greenbush (Carrie Ingalls)