Kotimaa

Kolmelle suomalaiselle kymmenen vuoden porttikielto Viroon

Julkaistu:

Osallistuminen virolaisen Uusi Eurooppa -historiaseuran naamiaisiin toi kolmelle suomalaismiehelle 10 vuoden porttikiellon etelänaapuriin.

Yksi kielloista on kuitenkin kumottu kaikessa hiljaisuudessa.

Jupakan ponnin tuntuu olevan valokuva, joka otettiin runsas vuosi sitten 20. huhtikuuta, Adolf Hitlerin syntymäpäivänä.

Suomalaismiehet olivat lähteneet tilaisuuteen huumorimielellä. Yksikään heistä ei tuntenut läsnäolijoista muita kuin Tallinnassa toimivan juristi Risto Teinosen, jolle myönnettiin Mart Laarin hallituksen aikaan 2002 Viron kansalaisuus.

Päätöksen maahantulokiellosta langetti Viron edellinen sisäministeri Kalle Laanet viime helmikuun 20. päivä.

Miehet eivät saaneet tietää siitä ennen kuin heidät käännytettiin vaimojensa kanssa rajalta. Teinonen löysi sitten muiden nimet Viron sisäministeriön nettisivuilta. Yksi miehistä kertoo kuitenkin IS:lle käyneensä Virossa useaan otteeseen maantulokiellon aikana.

Miten kuva joutui poliisille, on mysteeri. Teinonen epäilee, että se on imuroitu hänen kotikoneeltaan.

Kuvassa on vain kaksi suomalaisista, kaikki muut henkilöt ovat virolaisia. Teinosen mukaan läsnä oli kaikkiaan 25 ihmistä, mutta hänen mukaansa esimerkiksi paikalla ollut virolainen kansanedustaja ei asettunut kuvaan.

Kuvan julkaisi eilen Postimees -lehti. Sitä ennen Suomen suojelupoliisi oli näyttänyt sitä suomalaisille viime talvena. Miehiä ei kuulusteltu. He olivat vain keskustelemassa Supossa.

Laanetin päätöksen perusteluissa miesten kerrottiin osallistuvan Suomessa rasistisiin ja ääriliikkeisiin sekä järjestävän Virossa äärioikeistolaisia tilaisuuksia, jotka voivat olla vaaraksi Viron turvallisuudelle.