Vihreiden puoluelehteä syytetään juutalaisvastaisuudesta

Israelin lipun yhdistäminen natsien hakaristiin vihreiden puoluelehdessä on nostattanut syytöksiä antisemitismistä.

20.1.2009 19:54

Viime perjantain Vihreässä Langassa julkaistussa sarjakuvassa Israelin lipun kuusisakaraista Daavidin tähteä verrattiin hakaristiin ja symboleita epäiltiin serkuksiksi.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Bjarne Kallis paheksuu sarjakuvaa jyrkästi. Hän sanoi tiistaina HS.fi:ssä, että sarjakuva on rasismia ja antisemitismiä pahimmasta päästä.

Myös Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Roni Smolar pitää sarjakuvaa juutalaisia loukkaavana klassisena antisemitisminä.

Vihreän langan päätoimittaja Elina Grundström torjuu syytökset. Hänen mielestään Sami Ahon piirtämässä sarjakuvassa ei ole sinänsä mitään anteeksipyydettävää. Myös piirtäjä itse on kiistänyt juutalaisten käsittelyn kansanryhmänä.

- Olen pahoillani siitä, jos joku on siitä mielensä pahoittanut. Mutta sen tarkoitushan ei ole ollut kommentoida juutalaisia ihmisryhmänä tai kansanryhmänä millään tavalla, Grundström korostaa.

Hänen mukaansa kyse on ollut sarjakuvapiirtäjän kommentista Lähi-idän ajankohtaiseen poliittiseen tilanteeseen.

- Ja se on aivan selkeästi Israelin lippu, joka siinä sarjakuvassa esiintyy, eikä mikä tahansa Daavidin tähti.

"Monitulkintainentaidemuoto"

Kysymykseen, eikö natsisymbolien yhdistäminen mihin tahansa asiaan ole kuitenkin aina arveluttavaa, Grundström vastaa ensin pitkällä hiljaisuudella.

- Tämä on nyt sitten, tämä on sarjakuva, ja tämä on poliittinen piirros, minä en ehkä sillä tavalla voi ihan loputtoman pitkälle sitä...Se on tämmöinen monitulkintainen taidemuoto, ja enhän minä voi ruveta menemään sitä loppuun asti tulkitsemaan, että mikä tämän tekijän tarkoitus on.

Grundströmin mukaan sarjakuvaa ei olisi julkaistu, jos hän olisi pitänyt sitä loukkaavana. Kysymykseen, keskusteltiinko sarjakuvan julkaisemisesta etukäteen Grundström ei ota mitään kantaa.

Kohusarjakuvasta ei hänen mukaansa ole tullut kovin paljoa palautetta, vain pari yhteydenottoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?