Kotimaa

Puolustusvoimat palkitsi IS:n talvisotakirjoitukset

Julkaistu:

Puolustusvoiman komentaja, kenraali Ari Puheloinen on myöntänyt sotilasansiomitalin Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Ulla Appelsinille ja uutistoimittaja Pasi Jaakkoselle.

Sotilasansiomitali on tunnustus erityisestä kunnostautumisesta palveluksessa, erityisestä neuvokkuudesta tai aloitteellisuudesta tai pelottomasta toiminnasta vaaratilanteessa.

Kun sotilasansiomitali myönnetään siviilille, sen perusteena on puolustusvoimien hyväksi tehty erityisen ansiokas työ.

IS muisteli talvisodan 70-vuotismuiston yhteydessä laajalla rintamalla Suomen historian kohtalon päiviä. Projektin ideoi ja sitä johti toimituspäällikkö Appelsin. Jaakkonen vastasi yksin päivittäin ilmestyneestä Talvisodan 105 päivää -sarjasta, jossa hän haastatteli yli kuuttakymmentä talvisodan veteraania tai sodan kotirintamalla kokenutta.

Sarjan yhteydessä julkaistiin Jaakkosen Sota-arkistosta löytämää, sodan toiseksi viimeisenä päivänä kaatuneen alikersantti Väinö Orpanan päiväkirjaa.

- Mistään aiemmasta juttusarjasta ei ole tullut niin paljon kiittävää palautetta. Oli hienoa huomata, miten paljon lähimenneisyys suomalaisia kiinnostaa, Appelsin kertoo.

- Kukaan muu ei kirjoita historiaa puolestamme, tai tee sitä laajoille kansanjoukoille tutuksi. Se on suomalaisten tehtävä, Jaakkonen huomauttaa ja muistuttaa talvisodan olleen osa maailmanlaajuista kriisiä.

Talvisota-projektin synnytti Appelsinin kiinnostus Suomen historiaan. Pohjalla oli IS:n kesällä 2009 julkaisemasta, vuoden 1944 torjuntataisteluista kertovasta sarjasta saatu kannustava palaute.

IS teki talvisodasta myös kolme erikoislehteä, Talvisota 70 vuotta, Sodan kuvat ja Väinön sota, jotka kaikki löysivät lukijansa. Ensimmäinen myi yli 100 000 kappaletta. Lehtiä on jaettu myös veteraanitilaisuuksissa ja hyödynnetty lukioiden opetuksessa.

- Katson, että kauttani mitali on osoitettu kaikille niille iltasanomalaisille, jotka osallistuivat isoon ja vaativaan projektiin, Appelsin sanoo.

Jaakkonen sai tulikasteen sotahistoriaan selvitellessään ns. Huhtiniemen tapausta, josta hän julkaisi kirjan Huhtiniemi, 400 kadonneen miehen mysteeri (2007). Lähestyvällä kesälomallaan Jaakkonen aikoo käydä Karjalan Kannaksella tutustumassa Väinö Orpanan pataljoonan taistelumaastoihin.