Mika Waltari 100 vuotta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mika Waltari 100 vuotta

Mika Toimi Waltari syntyi Helsingissä 100 vuotta sitten 19.9.1908. Tavattoman tuottelias kirjailija muistetaan ennen kaikkea romaanista Sinuhe egyptiläinen (WSOY 1945). Suomen rakastetuimmaksi kirjaksi äänestetty teos on käännetty peräti 41 kielelle. Sinuhen tehotoistoon perustuvan tyylin Waltari löysi Raamatusta Saarnaajan kirjasta. Hän korosti kaikissa teoksissaan suvaitsevaisuutta ja inhimillisyyttä.

Mika Waltari ja elokuvaohjaaja kertovat Fennada-filmin tiloissa uudesta Tähdet kertovat, komisario Palmu.­

17.9.2008 13:57 | Päivitetty 18.9.2008 18:26

Waltarin tuotantoon kuuluu Sinuhen lisäksi muitakin historiallisia romaaneja, muun muassa Johannes Angelos, Mikael Karvajalka ja Ihmiskunnan viholliset. Hän kirjoitti myös tyylikkäitä pienoisromaaneja, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia.

Heti Sinuhen jälkeen Amerikassa alettiin veikkailla Waltarille Nobelin kirjallisuuspalkintoa, mutta sitä hän ei koskaan saanut. Pian ilmestyvän Waltari-elämäkerran tekijä Panu Rajala pitää Waltaria ainoana kansainvälisesti merkittävänä suomalaisena kirjailijana. Euroopassa Waltari on edelleen elävä klassikko.

Waltari kohosi toimittajasta arvostetuksi menestyskirjailijaksi ja akateemikoksi, mutta mustat hetkensä hänelläkin oli. Häntä riivasivat tuurijuoppous ja ajoittainen masennus, joka vei hänet muutaman kerran mielisairaalaankin.

Waltari ihastui usein ja käytti ihastumisiaan taiteellisen inspiraation lähteenä. Tärkeimmät ihmiset olivat kuitenkin aviovaimo Marjatta Waltari ja tytär Satu Waltari, josta tuli myös kirjailija.

Waltarit seurustelivat mieluummin hilpeiden teatterilaisten kuin ikävien kirjailijoiden kanssa. Näyttelijä Tauno Palon kanssa Mika paransi maailmaa ravintola Elitessä Töölössä. Ravintolan eteen pystytettiin 1985 Veikko Hirvikankaan veistämä Waltarin muistomerkki Kuningasajatus.

Waltari pelkäsi koko ikänsä luomiskykynsä hiipumista. Keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen 1968 hän alkoi haurastua, ja viimeinen historiallinen romaani temppeliherrain ritarikunnasta jäi häneltä kesken.

Waltari kuoli 26.8.1979 oltuaan leskenä vajaan vuoden.

Rakastettua kirjailijaa juhlitaan myös näyttelyllä Mika Waltari ja kuvataide, joka on juuri alkanut Ateneumissa.

Muistoja Waltarista kantavat myös hänen kotitalonsa.

Kolme ensimmäistä vuottaan tuleva kirjailija asui Saariniemenkatu 6:ssa Hakaniemessä. Paikalla on nyt Sdp:n puoluetoimisto, jonka seinässä on Waltarista tehty reliefi.

Waltarien pitkäaikaista asuintaloa Tunturikatu 13:a Töölössä koristaa Waltari-seuran muistolaatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?