IS selvitti, ketkä lääkitään ensin lintuinfluenssan varalta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS selvitti, ketkä lääkitään ensin lintuinfluenssan varalta

Kaikki suomalaiset eivät odota samassa hoitojonossa, kun viranomaiset varautuvat Aasiassa tavatun lintuinfluenssan pahenemiseen maailmalaajuiseksi.

17.10.2005 0:00

Kulkutaudin poikkeuksellisen laajuuden vuoksi lääkehoidossa on pakko pohtia erilaisia kohdentamismalleja, jotta yhteiskunnan toiminta mahdollisessa kriistilanteessa turvataan.

Ensimmäisenä lääke- ja rokotejakelussa olisivat jo sairastuneet ja heitä hoitavat.

Seuraavaksi ennaltaehkäisevän hoidon painopiste siirtyisi valtion ylimpään johtoon. Valtionhallinnolle tilannekuvaa tuottavat virkamiehet lääkittäisiin myös ensimmäisten joukossa.

Heidän jälkeensä lääkehoitoa saavien jonotuslista on pitkä. Huoltovarmuuskeskuksen luokittelussa on noin 2000 toimipaikkaa, joiden keskeiset avainhenkilöt suojataan mahdollisessa uhkatilanteessa ensin.

Avainhenkilöiden tarkkaa määrää tai tehtäviä ei kerrota turvallisuussyistä julkisesti.

- He ovat henkilöitä, jotka ovat yhteiskunnan toimimisen kannalta avainasemissa, apulaisjohtaja Hannes Kulmala huoltovarmuuskeskuksesta luonnehtii.

Riski on todellinen, sillä sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan jopa kolmannes suomalaisista voisi sairastua, mikäli lintuinfluenssa pahenisi maailmanlaajuiseksi kulkutaudiksi eli pandemiaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?