Kotimaa

Puolustusvoimat kaavailee satelliittiohjattavien rakettien hankkimista

Julkaistu:

Ohjautuvat raketit ovat pääosassa, kun raskaalle raketinheitinjärjestelmälle hankitaan jalkaväkimiinojen suorituskykyä korvaavia ampumatarvikkeita. Puolustusvoimat seuraa nyt tarkkaan, miten näiden satelliittiohjattujen rakettien tuotekehitys etenee.

Majuri Mika Tauru maavoimien esikunnasta korostaa, ettei hankintapäätöksiä ole vielä tehty.

STT:n saamien tietojen mukaan ohjautuvien rakettien rypäleammuksiin on kehitetty uusi toimintavarma sytytin. Sen avulla myös räjähtämättömät rypäleet eli tytärammukset saataisiin neutraloitua maastosta.

Hollannista käytettynä ostettujen raketinheittimien (MLRS M270) kaupan yhteydessä Suomi hankki Saksasta miinaraketteja (AT2) lähinnä panssareiden torjuntaan ja harjoitusraketteja (M28) koulutuskäyttöön. Kohua aiheuttaneita kuorma-ammuksia (M26) eli rypälepommeja ei tullut kaupan mukana, eikä niitä olla myöskään hankkimassa.

Raskas raketinheitinjärjestelmä testattiin alkusyksystä koeammunnoin Helsingin edustalla Katajaluodossa ja marraskuussa kenttäkonein. Puolustusvoimien henkilökunta on jo koulutettu käyttämään sitä, ja tänä vuonna ensimmäinen varusmiesryhmä saa raketinheitinkoulutuksen.

Rypälepommien
itsetuhoa uusittu

Raskaan raketinheittimen M30-ampumatarvike ohjautuu gps-satelliittinavigoinnilla maaliinsa peräti 60-100 kilometrin päähän. Amerikkalaiset ampuvat sillä 70 kilometriin. Ampumatarvikkeessa on 404 räjähtävää tytärammusta.

Tytärammuksen sytyttimen ensisijainen tehtävä on varmistaa räjähdys kohteessa. Sen toimintavarmuutta on nyt parannettu uusimalla ammuksen itsetuholaite ja lisäämällä vielä neutralointilaite.

Uusi M30 GMLRS -ampumatarvike on kehitetty Yhdysvaltain, Britannian, Saksan, Ranskan ja Italian yhteistyönä. Kun projekti viisi vuotta sitten aloitettiin, päämääränä oli kehittää entistä tarkempi ohjautuva raketti.

Projektin keskeisenä vaatimuksena oli myös, että M30:n tytärammuksista alle prosentti saa jäädä suutareiksi räjähtämättä, mutta nekin tuhoutuvat tai saadaan neutraloitua itsetuholaitteistolla. Vanhassa rypäleammuksessa tytärammuksia jäi suutareiksi maastoon peräti kymmenen prosenttia.

Ohjautuva raketti voidaan varustaa paitsi jalkaväkeä vastaan tarkoitetuilla tytärammuksilla myös smart-toiminnalla eli hakeutuvilla pommeilla tai yhdellä suurella sirpalepommilla.