Kotimaa

Huono tv-kuva MM-kisoista raivostutti fanit

Julkaistu:

Kanadassa pelattavien jääkiekon MM-kisojen huono kuvanlaatu tv-vastaanottimissa on raivostuttanut lätkäfaneja. Internetin keskustelupalstoilla annetaan palaa ja syypääksi nimetään Yle, joka välittää kisat Suomeen.

- Ladasta ei saa Mersua tekemälläkään, kiteyttää Ylen MM-kisatekniikasta Kanadassa vastaava projekti-insinööri Kai Flood.

Hän myöntää, että MM-kisojen kuvanlaatu on ja pysyy huonona.

Perussyy löytyy Pohjois-Amerikan ja Euroopan käyttämistä tv-standardeista. Yhdysvalloissa ja Kanadassa tv-lähetykset toimivat NTSC-järjestelmällä, Euroopassa PAL-järjestelmällä.

Nyt digi-tv:n aikana vastaavat koodit ovat Amerikassa NTSC 525 ja Euroopassa PAL 626.

Kiekkokaukalon laidassa olevan tv-kameran kuva täytyy ensin muuntaa eurooppalaiseen muotoon, jotta se näkyisi Suomessa.

- Ja jälki on hirveää. Jouduimme viikonloppuna ensimmäisissä peleissä kerran jopa muuttamaan asetuksia eri muotoon kesken suoran lähetyksen, kun emme kehdanneet näyttää niin surkeaa kuvaa, manailee Flood IS:lle Halifaxista.

Tekniset ongelmat olivat Ylellä varsin hyvin tiedossa jo etukäteen.

Ylellä on Halifaxissa, missä Suomi pelaa alkusarjan ottelunsa, käytössä vuokrattu oma lähetysauto, joka on varustettu paikallisesti katsoen parhaimmalla tekniikalla.

- Lisäksi meillä on suora oma lähetysyhteys Suomeen, mikä tekee kuvasta jo tuplasti paremman kuin muissa Euroopan maissa.

Tämän parempaan kuvatasoon ei juuri ole mahdollisuutta päästä. Nyt lähettimien vipstaakit on asetettu ns. sport-asentoon, jolloin pelaajista saa suht koht selvää, mutta pieni musta kiekko valkealla taustalla näkyy "tuplana".