Suomi ei tunnusta Ukrainan kansanmurhaa

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan Suomi ei ole tunnustamassa Ukrainan holodomoria eli miljoonien ihmisten nälkäkuolemaa 1932-33 kansanmurhaksi.

25.11.2008 22:37 | Päivitetty 26.11.2008 11:24

Holodomorin on nimennyt Ukrainan pyynnön mukaisesti kansanmurhaksi yli 20 valtiota. Niitä ovat mm. Viro, Vatikaani ja USA.

Venäjä vastustaa asiaa. Suomi liittyy Stubbin kannanotolla lähelle Venäjän kantaa.

Tragedian 75-vuotismuistopäivää vietettiin viikonvaihteessa.

- Ymmärrämme miksi Ukraina pitää tätä asiaa esillä, mutta suhtaudumme hieman varauksellisesti tämäntyyppisten tragedioiden politisoimiseen ja käsittelyyn kansainvälisillä foorumeilla, Alexander Stubb sanoo IS:lle.

- Suomella on ollut aika johdonmukainen linja. Pidämme Ukrainan nälänhätää historiallisena tragediana. Tämä 75-vuotismuistopäivä on tärkeä mahdollisuus kunnioittaa heitä, hän toteaa.

Ulkoministerin mukaan "tämäntyyppisiä tragedioita on historiassa niin paljon. Jos lähdemme setvimään jokaista perin pohjin, tulee vaikeuksia".

- Meillä on kaikilla omat kansalliset tragediamme. Jos mennään virallisten julistusten linjalle, se on valitettavasti kansainvälisissä piireissä loputon suo, Stubb toteaa.

Ilkka Kanerva (kok) laski ulkoministerinä tammikuussa Ukrainan Kiovassa seppeleen holodomorin muistomerkille.

Tapahtumiin itse opiskeluaikanaan perehtynyt Stubb aikoo tehdä aikanaan saman.

- Kun natsien uhreja lähtee vertaamaan kommunismin uhreihin, niin julkinen keskustelu on sitä mitä on. En lähde analysoimaan sitä, vaan jokainen ideologian nimissä tapettu uhri on ollut liikaa, Stubb toteaa.

Unohdettu nälkäterrori

* Ukrainassa kuoli 1932-1933 nälkään eri arvioiden mukaan vähintään 2,5 tai jopa 14 miljoonaa ihmistä.* Tapahtuman nimi holodomor tarkoittaa nälkään tappamista tai nälkäkoleraa.* Ukrainassa kuoli 1931 514700, 1932 668200, 1933 7000000 ja 1934 483000 ihmistä.* Neuvostojohtaja Josif Stalin halusi murskata Ukrainan viljelijöiden vastustuksen. Stalin sulki rajat ja keräsi pois kaiken viljan.* Venäjän parlamentin mukaan "nälänhätää ei järjestetty etnisin perustein ja uhreina oli miljoonia Neuvostoliiton kansalaisia".* Euroopan parlamentti totesi viime kuussa, että holodomor oli Stalinin kyynisesti ja julmasti suunnittelema rikos ukrainalaisia ja ihmisyyttä vastaan.* Muita 20. vuosisadan suurimpia kansanmurhia olivat amerikkalaisen Cato-instituutin mukaan Maon Kiinan Suuri harppaus (10-20 miljoonaa kuollutta), Stalinin juutalaisvainot (10 miljoonaa), Kiinan yhden lapsen politiikka (5-10 miljoonaa) ja Hitlerin holocaust (kuusi miljoonaa).* Suhteellisesti suurin murha saattoi tapahtua Pol Potin Kamputseassa. Siellä tapettiin jopa kaksi miljoonaa maan seitsemän miljoonan ihmisen väestöstä 1970-luvun lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?