Metron vesivahinko: Mystisiä aukkoja olikin kaksi

Helsingin Asematunneliin ehti valua sunnuntai-iltana noin 10 000 kuutiota vettä. Määrä vastaa yhteensä parinkymmenen 150 neliön omakotitalon tilavuutta, laskee Helsingin Veden toimitusjohtaja Jukka Piekkari.

9.11.2009 19:22

Tutkimuksissa vesijohdon betonisessa suojatunnelista on hänen mukaansa löytynyt kaksi suurta, timanttiporalla tehtyä aukkoa. Syytä näiden aukkojen tekemiseen ei vielä tiedetä. Sunnuntaina rikkoutunut putki oli yli nelikymmenvuotias.

Helsingin Vesi ryhtyy kartoittamaan vesijohtoputkiston kuntoa Asematunnelin suurvuodon takia. Tuotantoinsinööri Sami Sillstén sanoo, että Rautatientorin vesivahingon aiheuttaneiden putkien kaltaisista rakenteista tehdään nyt selvitys.

Kaupungin keskusta-alueen riskikartoitus pyritään saamaan valmiiksi tammikuun loppuun mennessä. Jatkotoimista päätetään tulosten selvittyä.

Sillsténin mukaan urakka on mittava. Kaikkein vanhinta vesijohtoverkko on ydinkeskustan alueella, jossa on myös rautatieaseman tapaan raskaan liikennekuorman rasittamia putkia.

Sunnuntaina pettänyt putki oli vuodelta 1967, mutta huomattavasti vanhempaakin linjastoa löytyy.

- Esimerkiksi nyt pettänyttä putkea vastapäätä Makkaratalon edessä oleva putki on satavuotias. Nämä ovat tapauskohtaisia ja vaativat selvittelyä, Sillstén sanoo.

Kartoitustyö on tarpeen, sillä kaikkein vanhimpien putkien rakenteellisista ratkaisuista ei välttämättä ole kunnollisia tietoja.

Putkia korjataankilometreittäin

Rautatientorin vuoto äityi erityisen vaaralliseksi, koska putkea ympäröivässä betonisessa kanavassa oli jostain syystä kaksi aukkoa. Ilman näitä reikiä vesi olisi noussut kadulle, kuten vuototilanteissa pitäisi.

Sillsténin mukaan Helsingin Vesi tekee parhaillaan myös esiselvitystä putken pettämisen syistä. Yksittäistä syytä putken hajoamiselle ei ehkä löydy.

- Vaikea sanoa, voiko tällaista tapahtua uudelleen. Putkia risteilee ja lisää maanalaista tilaa rakennetaan koko ajan. Ydinkeskusta alkaa kohta olla reikäjuustoa.

Kolmen viime vuoden aikana Helsingin vesijohtoja on kunnostettu 10-12 kilometriä ja viemäreitä noin 30 kilometriä vuosittain. Korjausbudjetti on noin 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Tänä vuonna suurimmat vesijohtojen korjaustyöt ovat olleet Kannelmäessä ja Lauttasaaressa.

Palomiehet pumppasivat vettä metroasemalta sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?