Kotimaa

Auerin käytös surmayönä ihmetytti poliiseja

Julkaistu: , Päivitetty:

Satakunnan käräjäoikeus on aamulla aloittanut todistajien kuulemisen Ulvilan murhajutussa.

Aamun ensimmäisenä todistajana pulpettiin istahti Porin poliisin ylikonstaapeli, joka surmayönä toimi järjestyspoliisin kenttäjohtajana. Hän oli partioparinsa kanssa ensimmäinen poliisi tapahtumapaikalla.

Anneli Auer viittoi heidät käsillään talon ulkopuolelta oikeaan osoitteeseen ja ohjasi heidät sisään. Jukka S. Lahti makasi lattialla makuuhuoneessa.

- Hän vaikutti elottomalta. Verta oli kohtuullisen paljon lattialla ja seinillä, ylikonstaapeli kertoi.

Hän oli matkalla soittanut asuntoon. Puhelimessa kuului ensin "krahinaa" eikä ylikonstaapeli ole varma oliko luurissa ensin lapsi vai aikuinen, mutta sitten naisääni vastasi. Tämä kertoi pulskahkosta, 180-senttisestä miehestä, joka oli tunkeutunut taloon.

- Kokonaisuudessaan puhelu antoi kuvan, että tosi on kyseessä.

Perillä Auer oli ylikonstaapelin mukaan kuitenkin yllättävänkin rauhallinen.

- Pystyi kertomaan asioista, kun häneltä kysyttiin.

Ylikonstaapelin mukaan Auer ei missään vaiheessa itkenyt tai muutoin purkanut tunteitaan. Poliisimies kertoi, että hätäpuheluun osallistunut perheen vanhin tytär oli koko ajan kiinni äidissään.

- Lapsi oli selvästikin jännittyneen oloinen ja ihmeissään tilanteesta. Hän oli kiinni ilmoittajassa (Auerissa), ihan fyysisesti kiinni koko ajan.

Jo yön aikana ylikonstaapeli herkesi pohtimaan, ettei teko voi olla ihan muutamassa minuutissa tehty. Pelkästään rikotusta ikkunasta ujuttautuminen rikkomatta itseään olisi ollut isolle miehelle hankala tehtävä.

Ensipartion toinen poliisimies oli vanhempi konstaapeli, joka kertoi oikeudessa epäilleensä Aueria tekijäksi jo talolla ollessaan. Auer ei osoittanut huolta miehestään tai lapsistaan, veitsitelineestä puuttui yksi veitsi, kodinhoitohuoneen oven kahvassa oli punainen jälki, Auerin T-paita ei näyttänyt siltä, että se päällä olisi nukuttu.

Myös Auerin toiminta hätätilanteessa ihmetytti konstaapelia.

- Pahoinpitelyissä on yleensä kaksi toimintamallia: joko ihminen taistelee vastaan tai lähtee niin helvetisti karkuun. Hän lähtee puhelimeen, vaikka välimatka on lyhyt ja lastenhuone vielä välissä, konstaapeli kummasteli.

Poliisikoira tuli surmapaikalle noin 1,5 tunnin kuluttua. Sen ohjaaja kertoi oikeudessa, ettei tontin sisäpuolelta voinut ottaa jälkiä, koska siellä oli kulkenut runsaasti poliiseja ja ambulanssihenkilöstöä.

Jälkiä lähdettiin etsimään tontin ulkoreunaa pitkin. Koira löysi naapuritalon takaa maksimissaan neljän tunnin ikäisen jäljen, mutta ohjaajan mukaan on mahdoton sanoa, kuka siitä oli kulkenut.

Neljäs todistaja oli vanhempi konstaapeli, joka oli mukana kotietsinnöissä ja tapasi Auerin sairaalassa.

- Auer oli älyttömän rauhallinen. Oletin, että kohtaan todella järkyttyneen ja itkuisen ihmisen, konstaapeli kertoi.

Itsekin äitinä hän ihmetteli, miksi Auer antoi lapsensa katsoa tekijän perään.

- Jos talossa on vielä mahdollisesti joku joka tappaa miestäni, niin minulle tulisi hirveä hätä saada lapset ulos talosta.

Auer ei läpäissyt
valheenpaljastuskoetta

Päivän viimeisenä todistajana kuullaan tänään keskusrikospoliisin tutkijaa, joka kertoo Auerille tehdystä muistijälkitutkimuksesta eli valheenpaljastuskokeesta. Syyttäjän mukaan Auerin vastaukset oleellisiin kysymyksiin viittasivat siihen, ettei hän puhunut totta.

Testissä Auer reagoi poikkeavasti mm. kysymyksiin "tunnetko Jukka Lahden surmaajan?" ja "surmattiinko Jukka Lahti kirveellä?". Auerin vastaukset näihin kysymyksiin olivat "en" ja "en tiedä".

He ovat todistaneet tänään

Todistaja 1: Ylikonstaapeli, ensimmäisessä partiossa surmapaikalla.

"Jos olisin itseni kuvitellut tilanteeseen, minulla olisi tehnyt tiukkaa mahtua siitä ikkunasta ulos rikkomatta tai loukkaamatta itseäni. Tuli mieleen, että ihan hetkessä tekoa ei ole tehty." Todistaja 2: Vanhempi konstaapeli, ensimmäisessä partiossa surmapaikalla:

"Tuntui järjenvastaiselta ruveta pesemään käsiä tällaisessa tilanteessa, kun lapsetkin olivat paikalla." (Auerin kädet olivat puhtaat verestä)

Todistaja 3: Vanhempi konstaapeli, koiranohjaaja.

"Etsimme jälkeä tontin ulkoreunaa pitkin, Tähtisentie 50:n ja 52:n välissä koira mielestäni alkoi seurata jälkeä. Koira osoitti sen selvästi. Sitä en osaa sano, kuka ja koska siitä oli kulkenut. Olosuhteet olivat ihanteelliset, kostealla nurmikolla jälki säilyy pidempään."

Todistaja 4: Vanhempi konstaapeli, tapasi Auerin sairaalassa.

"Itse äitinä ajattelen, etten olisi koskaan laittanut lastani katsomaan, onko tekijä jo lähtenyt. Kysyin tätä häneltä. Hän vastasi suurin piirtein vain, että hänellä oli sellainen tunne, ettei mies tee lapselle mitään."

Todistaja 5: Vanhempi rikoskonstaapeli, tutki rikospaikkaa.

"Yleensäkään koko asunto ei ollut normaalin perheen asunto. Tavaraa oli mieletön määrä epämääräisissä kasoissa. Hommat oli jätetty kesken - alettu purkaa matkalaukkua, mutta jätetty kesken."

Todistaja 6: Rikosylikonstaapeli (eläkkeellä), kävi kolme kertaa rikospaikalla.

"Mieleen on jäänyt vielä semmoinen, kun tekninen tutkija totesi perushuoneesta, että täällähän on hiirenpaskaa."

Todistaja 7: Vanhempi rikoskonstaapeli, tutki rikospaikkaa.

"Tietysti tutkinnanjohtaja tekee linjaukset, mitä lähdetään tutkimaan. Tutkijat tekevät, mitä käsketään."

Todistaja 8: Rikosylikonstaapeli, avusti tutkintaryhmää

"Tutkinnanjohtaja vetää linjat, eivät rikosylikonstaapelit tai vanhemmat konstaapelit, sitä pitää varmaan kysyä häneltä." (vastaus kysymykseen, miksei Aueriin kohdistunut tutkintalinja lähtenyt vetämään)

Todistaja 9: Rikosylikonstaapeli, puhutteli Aueria sairaalassa heti teon jälkeen

"Molemmissa (Auerin) jaloissa oli muutaman millimetrin pituisia haavoja. Lukumääriä en muista, mutta ihan pieniä haavoja. Missään tapauksessa ei yli kymmentä haavaa."

Todistaja 10: Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, teki muistijälkitestin

"Ensimmäinen vaihtoehto kirves on testattavalle kriittinen vaihtoehto. Hän yhdistää surma-aseen kirveeseen."

Tuoreimmat