Kotimaa

Kuudelle vankeutta lasten hyväksikäytöstä

Julkaistu:

Jämsän käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kuusi ihmistä vankeusrangaistuksiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Rikokset tapahtuivat Etelä- ja Keski-Suomessa 2004-2008. Teot kohdistuivat viiteen tyttöön. Nuorin uhreista oli rikoksen tapahtuma-aikaan vähän yli vuoden ikäinen.

Tuomitut joutuvat maksamaan uhreilleen kärsimys- ja muita korvauksia yli 80 000 euroa. Tuomittujen on maksettava uhreille korvauksia myös rikosten aiheuttamista mielenterveyden häiriöistä.

Pisimmät rangaistukset ovat kymmenen, kahdeksan ja seitsemän vuotta vankeutta. Seitsemäksi vuodeksi vankeuteen tuomittu on nainen, muut tuomitut ovat miehiä.

Oikeudenkäynnissä oli toistakymmentä syytekohtaa. Pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomitut katsottiin syyllisiksi muun muassa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Osalla syytetyistä oli ollut hallussaan lasta esittäviä kuvia, jotka loukkasivat sukupuolisiveellisyyttä. Jämsän käräjäoikeudessa perjantaina ratkaisun saanut seksuaalirikosjuttu oli poikkeuksellinen, koska tapauksiin liittyi pitkään jatkunutta pedofiliaa eli pienten lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Juttu oli myös poikkeuksellisen laaja ja teot törkeitä.

Käräjäoikeus aloitti oikeuskäsittelyn maaliskuussa. Huhtikuussa oikeus antoi välituomion ja lähetti syytettynä olleen naisen mielentilatutkimukseen.Mielentilatutkimuksen mukaan nainen on alentuneesti syyntakeinen. Käräjäoikeus otti tutkimuksessa esiin tulleet seikat huomioon naisen rangaistuksen pituutta harkitessaan.