Miksi näemme ufoja?

Ufojen näkeminen on suurelta osin uskontoa ja vain hyvin pieneltä osin jotakin muuta, todetaan Jaakko Närvän väitöskirjassa Ufologia ja ufokokemukset uskonnollisina ilmiöinä - Teoreettinen tutkimus, joka tarkastetaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa lauantaina 13. joulukuuta.

Onko ufoja olemassa? Väitöskirjan mukaan suurin osa ufohavainnoista on pelkkää kuvitelmaa. Kuvan ufomallinen kesämökki on kuvattu Hirvensalmella kesällä 1998.

5.12.2008 19:57 | Päivitetty 5.12.2008 20:02

Väitöskirjassa todetaan, että uskontohistoriallisesti ufologia ja ufokokemukset selittyvät muun muassa kansanuskon modernina jatkumona.

Varsinkin ufokokemuksille voidaan Närvän mukaan esittää lukuisia ja huomattavia yhtäläisyyksiä kansanuskonnollisiin aineistoihin, esimerkiksi keijuperinteellisiin ja samanistisiin aineistoihin.

Ufohavaintoja voidaan selittää psykologisesti erilaisten virhetulkintakohteiden ja havaintopsykologisten tekijöiden yhteisvaikutuksilla. Voimakkaat ufokokemukset, kuten ufosieppaukset, selittyvät hallusinaatiolla, unihalvauksilla, fantasiointitaipumuksilla ja valemuistoilla.

Entä ryhmäkokemukset? Ne väitöskirjassa selitetään pienryhmäsuggestiolla sekä sosiaalisella paineella ja syyllisyydellä tarinan kuvitteellisuuden paljastamista kohtaan.

Närvän mukaan ufouskonnollisuus on kansainvälinen, laaja ja merkittävä ilmiö, joka voi antaa viitteitä esimerkiksi tulevaisuuden uskonnollisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?