Sundqvist: Tämä on Rusin vastahyökkäys

Julkaistu:

Vasemmalta ohi -kirjan mukaan Ulf Sundqvist oli Itä-Saksan avainkontakti jo 1960-luvun lopulla. Sittemmin pankinjohtajaksi, Sdp:n puheenjohtajaksi ja konsultiksi edennyt Sundqvist sai Stasilta Alpo Rusin mukaan koodin XV/175/68.

Rekisterin numerosarja ei merkitse välttämättä muuta kuin sitä, että Sundqvistin kertomat tiedot raportoitiin tuon koodin nimissä.

Luottomies mm. selosti opetusministerinä kesällä 1973 heti DDR:n suurlähettiläälle Kalevi Sorsan ja Urho Kekkosen tapaamisen tiedot.

Rusin mielestä Sundqvist saattoi erässä vaiheessa myös paljastaa Länsi-Saksan Willy Brandtin suostumisen DDR:n tunnustamiseen.

Kirjan mukaan Sdp:n puoluesihteerinä ollessaan Ulf Sundqvist luovutti Stasin asemapäällikölle Hans-Joachim Kahlmeyerille joulukuussa 1976 Sosialistisen Internationaalin ja pohjoismaiden sos.dem. puolueiden järjestön kongressien asiakirjat.

"Näin itäblokin tiedustelu penetroitui (tunkeutui) syvälle Pohjolan sos.dem. puolueiden politiikkasisältöihin", Alpo Rusi kirjoittaa kirjassaan.

Ulf Sundqvist kiistää
antaneensa muistioita

Sundqvist arvosteli Rusin mukaan useasti yksittäisiä henkilöitä Stasin miehille, jotka kertoivat asiasta Itä-Saksaan. Sundqvist mustamaalasi mm. Ahti Karjalaista, Marjatta Väänästä ja ulkoministeriön virkamiehiä.

IS:lle Ulf Sundqvist kiistää antaneensa mitään muistioita. Hän sanoo, ettei ymmärrä Rusin väitteitä.

- Olen seurannut tätä Rusin aktiivisuutta ja todennut, että hän on siirtynyt vastahyökkäykseen. Olen säännöllisesti käynyt vuosien varrella keskusteluja diplomaattien kanssa ottamatta selville kuka kukin on, ja muusta en tiedä, Ulf Sundqvist kommentoi.