Kotimaa

Professori Luigi de Anna suuttui turkulaispizzerialle

Julkaistu:

Turun yliopiston italian kielen ja kulttuurin professori Luigi de Anna on närkästynyt Pizzeria Denniksen mainosviireistä.

Kuuluisan pizzerian edustalla olevissa viireissä on pizzakokki Italian lipun värien päällä. De Anna sanoo, että moni Turun italialainen pitää asiaa loukkauksena isänmaataan kohtaan, kertoo Turun Sanomat.

- Pizzerian lipusta voidaan tietysti olla monta mieltä, onko se virallinen lippu vai ei. Kankainen lippu on kuitenkin lipulle tarkoitetussa salossa, vaikka lipun koko ja värien mittasuhteet eivät olekaan samat kuin Italian virallisessa lipussa. Italian lain mukaan lippuun ei saa lisätä kirjoitusta eikä kuvia, markiisi de Anna sanoo Turun Sanomissa.

- Pizzakokin kuva viestittää stereotypiaa italialaisista makaroneina. Olisi syytä kunnioittaa paitsi pizzaa myös maata, josta se on lähtenyt maailmalle, professori katsoo.

Ravintoloitsija Dennis Rafkinin mukaan viirillä ei ole mitään tekemistä Italian lipun kanssa.

- Se voidaan luokitella tavalliseksi viiriksi, joka on aivan eri mallinen kuin lippu. Lisäksi viirin väriraidat ovat erilevyisiä, Rafkin lausuu Turun Sanomissa.

Professori ja aatelismies

- Luigi de Anna, 62, on dosentti ja italian kielen ja kirjallisuuden professori Turun yliopistossa.

- Erityisalana myös mm. italianismit suomen kielessä ja fennismit italian kielessä, ritarikuntien historia sekä Italian ja Suomen suhteet.

- Kotoisin Firenzestä, saapui Suomeen ensi kertaa vuonna 1968.

- Markiisi, toiminut aktiivisesti kansainvälisessä monarkistisessa liikkeessä.