Kotimaa

Oikeutta eläimille -järjestö käyttää kohukampanjassaan EVR:n kuvia

Julkaistu:

Ennen joulua kohua herättäneen Oikeutta eläimille -järjestön sika- ja kanakampanjan videoissa on laittomista iskuista tunnetun Eläinten vapautusrintaman materiaalia.

Suuren kohun aiheuttaneissa videokuvissa sikaloiden ja kanaloiden väitetystä eläinrääkkäyksestä on materiaalia, joka oli puoli vuotta aiemmin julkaistu Eläinten vapautusrintaman (EVR) esittelyvideolla.

IS löysi Oikeutta eläimille -järjestön (OE) Julma totuus -kampanjasivujen materiaalista samoja kuvia, joita oli EVR:n videolla netissä jo toukokuussa 2007. Tällä EVR:n rajulla videolla esitellään heidän laittomia iskujaan.

EVR toimii vain laittomasti. OE on aina vakuuttanut toimivansa luvallisissa rajoissa.

Luvattomasti sikaloista ja kanaloista kuvattuja videoita julkistettiin Yleisradion A-studiossa marraskuussa 2007.

Tuolloin aloitetun kampanjan taustayhteisöksi ilmoittautuneen OE:n edustajat eivät ole suostuneet kertomaan, keitä kuvaajat ovat olleet. Sika- ja siipikarjatilojen pitäjät jättivät salavideoinneista lähes 50 rikosilmoitusta, joita poliisi tutkii julkisrauhan rikkomisena.

Poliisin mukaan siipikarjatiloilta ei ole tullut ilmi viitteitä eläinsuojelurikoksista.

OE:n nettisivujen ja EVR:n videon yhteistä aineistoa ovat mm. videopätkät, joiden EVR sanoo olevan eteläsuomalaiselta broileritilalta. Aivan samat kuvat löytyvät myös kampanjan nettisivuilta kohdasta Broileritilat/Huittinen 2006.

"Aksu" julkisti ensimmäisenä

Ensimmäisenä ao. videokuvia käyttänyt EVR:n video on Youtubessa nimellä "Eläinten vapautusrintaman esittelyvideo 2007".

Se on hieman muunneltu versio alkuperäisestä videosta, joka tuli Youtubeen toukokuussa 2007. Sen julkaisi nimimerkki xdrublicx. Hän poisti videon ja lakkautti nimimerkkinsä marraskuussa 2007.

Xdrublicxin nettijäljistä kuitenkin näkyy, että nimimerkki ilmoitti oikeaksi nimekseen "Aksu". Tehotuotantokampanjan yhteydessä paljon julkisuudessa nähdyltä Akuliina Saarikoskelta kysyttiin Nelosen uutisissa 3. joulukuuta 2007, onko OE tilannut materiaalin.

"Oikeutta eläimille ei ole tilannut tätä materiaalia, vaan tämä materiaali on, sanoisinko, poikkeuksellista kansalaisrohkeutta osoittaneiden yksityishenkilöiden kuvaamaa. Materiaali on lähiaikoina toimitettu Oikeutta eläimille -yhdistykselle", Akuliina Saarikoski vastasi.

Siipikarjasta EVR-videolla on sinänsä vain muutamia kuvia.

Pääsääntöisesti videolla näytetään iskuja, joissa mm. värjätään turkistarhan kettuja hennalla, töhritään turkiskauppoja, vandalisoidaan auto, rikotaan koe-eläinkasvattamon paikkoja ja varastetaan koiria, esitellään tuhopoltettu rehutehdas ja rekkoja sekä rikotaan metsästyslava.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen tiedottaja Sari Komulainen sanoo, ettei hän ole tiennyt EVR:n videosta eikä nähnyt sitä. Yhteys ei häiritse heitä.

- Ne ovat yksittäisten henkilöiden ottamia kuvia. Oikeutta eläimille on saanut sen materiaalin ja päättänyt julkaista sen. Me emme ole niitä kuvanneet, Komulainen sanoo.

- Kuvaajat saavat tehdä kuvillaan mitä parhaaksi näkevät. Tärkeintä on, että eläinten hyväksikäyttö ja asia tulee esille.

EVR JA OE

- Eläinten vapautusrintama (EVR) on suoran toiminnan liike, joka toimii vain laittomasti ja salaa.

- EVR:n anonyymit aktivistit mm. päästävät irti tarhaeläimiä, tuhopolttavat sekä vandalisoivat eläimiä käyttäviä liikkeitä sekä niiden omistajien asuntoja ja autoja.

- EVR-kirjaimet ovat tulleet tutuksi iskupaikoille tehdyistä spreijauksista. Iskuja on ollut Suomessa 1990-luvun alusta alkaen satoja.

- Oikeutta eläimille (OE) on 1995 perustettu eläinoikeusjärjestö.

- OE ilmoittaa toimivansa laillisin keinoin kansalaistottelemattomuutta lukuunottamatta. Järjestön useat johtohahmot kuten Mia Salli, Joni Purmonen ja Vesa Hyttinen jäivät kuitenkin aikanaan kiinni osallistumisesta EVR:n iskuihin.

- OE:ta onkin pidetty myös EVR:n "laillisena siipenä" mm. jo 1998 eräässä yliopistotyössä.