Häkämies: Henkilökohtainen konkurssi mahdolliseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Häkämies: Henkilökohtainen konkurssi mahdolliseksi

Julkaistu: 21.2.2009 12:14

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok) haluaa talouskriisin lannistamille yrittäjille mahdollisuuden henkilökohtaiseen konkurssiin tai uuden yrityksen perustamiseen epäonnistumisen jälkeen.

Häkämiehen mukaan asian mahdollistava lainsäädäntö on laitettava valmisteluun viipymättä. Hän aikoo tuoda esityksensä maanantaina alkavaan hallitusohjelman puolivälitarkasteluun eli politiikkariiheen.

Henkilökohtaisessa konkurssissa yrittäjä menettäisi siihen mennessä hankkimansa varallisuuden mutta vapautuisi velkavastuusta ja voisi aloittaa uudelleen puhtaalta pöydältä. Häkämiehen mukaan edellisen laman myötä yrittämisen into on hiipunut, kun epäonnistuminen leimaa rehdinkin yrittäjän pitkäksi aikaa ja uuden taloudellisen toiminnan estävät merkinnät kestävät jopa 15 vuotta.

- Osalla tuolloin konkurssiin tehneistä maine on puhdistettu vasta näinä päivinä, hän huomauttaa kannanotossaan.

Ministerin mukaan nykylain perusteella epäonnistumisen riski toteutuu suurempana yksityisyrittäjän kuin yrityksen kohdalla. Halukkuutta yrittäjyyteen on edistettävä selkeän lainsäädännön avulla. Samalla mahdollisuudet epärehellisen tai spekulatiivisen konkurssin tekoon on minimoitava, hän painottaa. Tukea myös oppositiosta Häkämies voi odottaa ehdotukselleen tukea ainakin osalta oppositiota. Kristillisdemokraatit ovat juuri jättäneet eduskunnassa aloitteen lain muuttamiseksi niin, että henkilökohtainen konkurssi sallittaisiin.

Toimi Kankaanniemen lakialoite tähtää siihen, että kohtuuttomiin velkaongelmiin joutuneet voisivat vapautua lopullisesti vanhoista veloistaan nykyistä nopeammin. Näin he myös saisivat mahdollisuuden aloittaa uuden yritystoiminnan. Edellytyksenä kuitenkin olisi, etteivät velalliset ole syyllistyneet mihinkään laittomaan menettelyyn.

Takavuosina on tehty selvityksiä siitä, voisiko konkurssin tehnyt yrittäjä vapautua velkavastuusta. Niissä on päädytty siihen, että veloista vapauttava konkurssi vaikeuttaisi yritysten rahoituksen saantia.

Tuoreimmat osastosta