Kotimaa

Mihin ruotsalaiset hukkasivat 28 km rajaa?

Julkaistu:

Ruotsin ja Suomen välillä muhii tilastollinen rajakiista. Kyse on 28 kilometristä, jotka uupuvat ruotsalaisten mittauksista. Ruotsin tilastokeskuksen mukaan yhteistä rajaa löytyy 586 kilometriä, suomalaiset kollegat ovat päätyneet 614 kilometriin.

Eron huomasi Tanskan tilastokeskuksessa työskentelevä Frank Dahlgaard. - Huomasin mittausten erot ja ajattelin, että tästähän syttyy pian sota. Tämä asia on selvitettävä, Dahlgaard naureskeli.

IS pyysi "rajakiistaan" selvitystä eilen sekä Ruotsista että Suomesta. Ratkaisu kiistaan löytyi erilaisista mittaustavoista, ja merkittävin eroavuus Tornionjoen ja Perämeren yhtymäkohdasta.

- Ruotsalaiset ovat ilmeisesti lopettaneet laskemisensa Tornion tullin eteläpuolelle. Suomessa taas laskuissa on otettu huomioon Tornion ja Haaparannan saaristoalue, joka puuttuu ruotsalaisten luvuista, Maanmittauslaitoksen yli-insinööri Pekka Tätilä selvitti.

Vastaavaan selitykseen päädyttiin myös Ruotsin tilastokeskuksessa. Maiden välinen raja on mittauksissa käsitetty eri tavoin. Tilastotieteilijä Bo Justusson piti tilannetta äärimmäisen kiusallisena.

- On äärimmäisen epätyydyttävää, että rajan pituudesta on olemassa erilaisia tietoja. Pohjoismaiden tilastokeskusten pitäisi ehkä asettaa yhteinen komissio selvittämään erilaisista mittaustavoista syntyvää ongelmaa.

Hän uskoi suomalaisten käyttäneen myös yksityiskohtaisempaa - Tornionjoen mutkittelua pikkutarkemmin seuraavaa - karttaa kuin ruotsalaisten.