Kotimaa

Vihreiden uusi puheenjohtaja asuu kommuunissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Vihreiden uusi puheenjohtaja Anni Sinnemäki, 35, asuu kommuunissa Helsingin Punavuoressa.

Tulevan työministerin kämppäkavereita ovat muun muassa Sinnemäen 19-vuotias Siiri-tytär, Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen ja Demos Helsingin tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen.

- Olen asunut kommuunissa noin vuoden. Se on ekologisesti tehokas tapa asua, ja samalla voi jakaa osan arjesta ystävien kanssa, Sinnemäki perustelee.

Miten kommuuniasuminen soveltuu puolueen johtajalle ja tulevalle työministerille?

- Ihan hyvin. Kyllä siellä saa myös omaa rauhaa. Se on aikuisten, paljon työtä tekevien ihmisten kommuuni, eikä ehkä muistuta mielikuvia. Loppujen lopuksi se on aika tavallinen tapa asua, Sinnemäki selostaa.

Jyväskylän puoluekokouksessa Sinnemäki on pukeutunut harmaaseen housupukuun, jonka hän osti eilen puoluekokousta varten. Yleensä Sinnemäki on totuttu näkemään virttyneissä villapaidoissa. Nyt vaatevarasto menee kerralla uusiksi.

- No, ei tämä minun ensimmäinen housupukuni ole. En ole ihminen, joka pukeutuu viimeisen päälle lähtiessäni lähikauppaan, Sinnemäki kuittaa.

Vihreän Langan haastattelussa hän kertoi, että neutraalisti ja siististi pukeutuminen vaatii häneltä jopa "erityisiä toimenpiteitä".

Sinnemäki on leimaantunut urbaaniksi city-vihreäksi ja entistä puheenjohtajaa Tarja Cronbergia vasemmistolaisemmaksi. Cronberg onnistui luotsaamaan vihreät kansalaisjärjestöstä vakavasti otettavaksi puolueeksi ja sai kannatuksen nousemaan maaseuduilla. Sinnemäellä on omiensa vankkumaton tuki, mutta vieraannuttaako hän maaseudun äänestäjät?

- Voi olla, että maaseudun ihmiset katsovat minua lähtökohtaisesti kriittisemmin, koska tulen kaupungista. Toisaalta olen tehnyt yhteistyötä vihreiden kanssa eri puolilla Suomea ja olen matkustanut paljon, tavannut ihmisiä. Se on tärkeää.

Yhdeksi heikoksi puolekseen Sinnemäki mainitsee myöhästelyn.

- Valitettavasti se pitää paikkansa. Se on tapa, josta ehdottomasti pitäisi päästä eroon. Täytyy toivoa, että nyt onnistuisin tässä.

Sinnemäelle läheisiä teemoja ovat talouspolitiikka, ympäristöpolitiikka ja luonnonsuojelu. Hän uskoo, että ne näkyvät aiempaa enemmän hänen kaudellaan.

- Haluan kasvattaa jäsenmääräämme, nostaa kannatustamme entisestään ja toimia niin, että puolueeseen olisi entistä helpompi tulla mukaan.

Sinnemäki toivoo erityisesti lisää miehiä naisvaltaiseen puolueeseen.