Putkaan kuolee toistakymmentä vuosittain

Julkaistu:

Sekavan oloinen nuori mies haastaa riitaa ravintolassa. Paikalle hälytetty poliisipartio arvioi, että hän saattaa olla vaaraksi muille. Vanha tuttu lähtee poliisiautossa asemalle.

Partion pyynnöstä ensihoidon ammattilainen tarkastaa miehen kunnon. Hän ei vaikuta tarvitsevan välitöntä hoitoa tai tarkkailua. Kroonisia sairauksia ei ole - ilmeisen kukoistavan päihdeongelman lisäksi.

Yöksi mies joutuu putkaan, josta hänet löydetään aamulla kuolleena. Myöhemmin kuolinsyyksi paljastuu myrkytys, toisin sanoen tappava annos yhtä tai useampaa huumaavaa ainetta. Läheiset saavat hautajaiset ja naapurikunnan viranomaiset töitä.

Tapaus on keksitty, mutta vastaa tyypillistä putkakuolemaa. Tänä vuonna putkiin oli kesäkuun loppuun mennessä kuollut seitsemän ihmistä. Kuuden viime vuoden tahti on pysynyt suunnilleen samana. Kaikki putkakuolemat tilastoidaan ja arvioidaan tutkinnan jälkeen poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

Tavallisimmin putkaan kuolee alkoholi- tai huumeongelmista kärsivä henkilö, joka saattaa viettää poliisin hoteissa toistasataa yötä vuodessa. Yleisin kuolinsyy on myrkytys. Sen jälkeen tulevat pään seudun ja vammat ja kolmantena sairaudet, kuten sydänvaivat, diabetes ja epilepsia.

Tänä vuonna poliisin yömajaan on kuollut myös kaksi nuorta tai nuorehkoa henkilöä. Poliisiammattikorkeakoulussa opettavan ylikomisario Raimo Lemmetin mukaan molemmissa tapauksessa kuolinsyyksi varmistunee myrkytys eli erilaisten huumaavien ja päihdyttävien aineiden yhteiskäyttö.

- Ulkoiset vammat osataan tänä päivänä löytää, mutta myrkytystapaukset ovat lääkärillekin erittäin vaikeita todeta, Lemmetti sanoo.

Putka ei ole päihtyneelle paras paikka

Huipussaan putkakuolemat olivat 1990-luvun alussa, jolloin niitä sattui vuosittain lähemmäs 30. Silloin myös putkaöitä oli lähes tuplasti nykyiseen verrattuna. Nyt poliisi tarjoaa yösijan vuosittain noin 135 000:lle. Heistä yli 100 000 on putkassa päihtymyksen ja mahdollisen itsemurha- tai väkivaltariskin takia.

Lemmetin mielestä päihtyneelle putka ei ole paras yöpaikka. Putkalain mukaan juopunut pitäisikin ensisijaisesti sijoittaa selviämisasemalle. Toisaalta pelkän päihtymyksen takia ei edes pääse putkaan.

- Ainakin joka kolmas kuuluisi paremminkin sosiaali- tai terveysviranomaisten hoteisiin. Putka on yleensä se viimeinen vaihtoehto. Valitettavasti monilla paikkakunnilla muuta vaihtoehtoa ei ole.

Lemmetti kertoo, että sekä poliisien että putkavartijoiden koulutuksessa tähdennetään tätä nykyä asiakkaan kunnon arvioimista. Lisäksi painotetaan voinnin tarkkailua säilössäolon aikana.

- Ensiarvio pitäisi tehdä, oli kaveri kuinka tuttu hyvänsä. Siinä pitäisi selvittää, mitä henkilö on nauttinut, kuinka paljon ja mistä johtuu, että hän nyt tässä tilassa.

Lemmetin mielestä putkakuolemien kitkemiseksi ei ole helppoa ratkaisua. Hän muistuttaa, että jo nyt huonokuntoiset toimitetaan herkästi ammattilaisten tarkastettavaksi.

- Yhtään niitä ei saisi sattua. Kuolemia on kuitenkin vähän suhteessa putkassa vietettyihin öihin, ja noin joka toinen on käytetty lääkärin tai ensihoitoyksikön tarkastuksessa.