Sannan surma: Turvakameran kuvat surmasta saivat omaiset itkemään oikeudessa

Mikkelin taksisurmajutun käsittely alkoi tänään Mikkelin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii 23-vuotiaalle taksinkuljettajalle 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Sannan surmasta epäillylle taksikuskille (vas.) vaaditaan rangaistusta ensisijaisesti taposta ja törkeästä raiskauksesta

21.12.2009 6:14 | Päivitetty 21.12.2009 15:59

Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää vaati miehelle rangaistusta ensisijaisesti taposta ja törkeästä raiskauksesta.

Oikeudessa kuultujen lausuntojen ja todistusaineiston jälkeen syyttäjä vaihtoi ensisijaiseksi syytteeksi tapon, törkeän raskauksen yrityksen ja hautarauhan rikkomisen.

Jälkimmäinen syytekohta liittyy näkemykseen, että seksuaalinen kanssakäyminen tapahtui kuoleman jälkeen eikä ennen sitä.

Uhrin omaiset vaativat rangaistusta murhasta.

- Tämä on niin pöyristyttävän törkeä teko, että murhan tunnusmerkistö täyttyy, uhrin omaisten asianajaja Antti Suhonen huomautti.

28-vuotias Sanna surmattiin haastehakemuksen mukaan taksissa käsin kuristamalla.

Uhri oli syyttäjän mukaan puolustuskyvytön.

Syytetty: Ei ollut tarkoitus tappaa

Syytetty ei peitellyt kasvojaan istunnon alkaessa. Aran oloinen ja pienikokoinen mies istui eleettömästi paikallaan.

Taksikuski kiisti tapon ja törkeän raiskauksen, mutta myönsi raiskauksen ja törkeän kuolemantuottamuksen. Vaihtoehtoisista syytekohdista hän kiisti hautarauhan rikkomisen.

Mies kertoi tapahtumista kylmäverisen yksityiskohtaisesti. Syytetty väitti, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa.

Syytetty kertoi saaneensa ajatuksen ryhtyä uhrin kanssa seksuaaliseen kanssakäymiseen, kun tämä nukkui takapenkillä. Uhri havahtui kesken taksikuskin lähentelyn, minkä jälkeen mies alkoi kuristaa naista.

Oikeudessa näytettiin taksista sisäkamerakuvia , joista syytetyn toiminta paljastuu karmaisevalla tavalla. Omaiset murtuivat itkuun joutuessaan katsomaan järkyttävää kuvamateriaalia.

Syytetty taksikuski kertoi oikeudessa, ettei hän tiennyt taksin sisällä olleesta kamerasta.

Mies väitti olleensa tietämätön, että uhri menehtyi. Hän jätti naisen levikkeelle ja pakeni paikalta.

- Ajattelin, että sitten kun hän herää, hän soittaa varmaan sitten apua - kyydin, mies selitti.

Syyttäjä ihmetteli, voiko syytetty vakavissaan olla tätä mieltä.

Uhrin isä: Osa minustakin kuoli

Uhrin perhe saapui seuraamaan käräjiä paikan päälle. Oikeudenkäynnin alkaessa uhrin äiti pidätteli kyyneleitä salin eturivissä vain viiden metrin päässä syytetystä.

Oikeus kuuli uhrin omaisia, joiden raskas tehtävä oli kuvailla suhdettaan Sannaan korvausperusteiden taustoittamiseksi.

- Sannan poismenon jälkeen tuntui, että osa minustakin kuoli, uhrin isä nieleskeli oikeudessa.

Avovaimo lähetteli yöllä vihaisia tekstiviestejä

Iltapäivällä oikeus kuuli yhtenä todistajana syytetyn taksikuskin avopuolisoa, joka oli surmayönä taksissa matkustajana kahden tuttavansa kanssa.

Noin 20-vuotias nainen kertoi olleensa humalassa ja miehelleen mustasukkainen hänelle tuntemattomasta Sannasta, vaikka kukaan taksissa olleista ei tätä tuntenut.

Mustasukkaisuudesta kehkeytyi riita naisen ja syytetyn välille. Oikeudessa nainen korosti ettei hänellä ollut perusteita käytökselleen.

- Se johtui vain siitä, että hän on kerran pettänyt minua, nainen sanoi.

Jäätyään taksista nainen lähetti mielelleen muutaman vihaisen tekstiviestin ja meni nukkumaan. Samoihin aikoihin syytetty surmasi Sannan kaupungin laitamilla taksissaan.

Asianajaja: Järjetön teko

Artenomin koulutuksen saanut Sanna joutui henkirikoksen uhriksi syyskuun lopussa Mikkelissä. Lahjakas muotoilija oli palaamassa kotiinsa Mikkelin keskustassa sijaitsevasta ravintolasta. Hänet löydettiin myöhemmin kuolleena Salonsaarentien varrelta.

Surman syy on arvoitus. Epäillyllä ja uhrilla tai tämän lähipiirillä ei ollut yhteyttä. Poliisi on aiemmin todennut, että motiivi ei välttämättä selviä koskaan.

Myös uhrin omaisten asianajaja oli ymmällään motiivista.

- Tämä on ollut täysin järjetön teko, asianajaja Antti Suhonen sanoi ennen oikeudenkäyntiä.

Esitutkinnassa on ollut useita käänteitä. Lokakuun alkupuolella IS kertoi, että epäilty taksikuski oli alkuvaiheessa käynyt poliisin kuultavana Sannan katoamisen silminnäkijänä. Tuolloin kuolemaa ei vielä tutkittu henkirikoksena.

- Hänet haettiin jatkokuulusteluihin myöhemmin, kun tuli ilmi lisätietoja, joiden perusteella häntä alettiin epäillä, kertoi tutkinnanjohtaja Pekka Jäntti tuolloin.

Tapauksessa ei aluksi epäilty rikosta, mutta sen mahdollisuutta ei myöskään suljettu pois. Sittemmin poliisi alkoi tutkia kuolemaa tappona. Myöhemmin tutkinnassa lisättiin toiseksi rikosnimikkeeksi raiskaus.

Mies ei esitutkinnassa myöntänyt syyllistyneensä niihin rikoksiin, joista häntä epäiltiin.

Syytetty mielentilatutkimukseen

Oikeus passitti syytetyn mielentilatutkimukseen, mikä tarkoittaa että jutussa saadaan tuomio myöhemmin, mahdollisesti vasta kesällä 2010.

Käsittely päättyi puoli neljältä iltapäivällä kestettyään viisi ja puoli tuntia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?