Darwin on pop!

Evoluutio puhuttaa jälleen, 150 vuotta Charles Darwinin kirjan Lajien synty ilmestymisen jälkeen. Vastikään sanomalehtien palstoilla on taitettu peistä evoluutiosta eli kehitysteoriasta ja kreationismista eli luomisteoriasta kouluopetuksessa. Evoluutio on myös aiheena ensi viikolla Helsingissä pidettävillä Tieteen päivillä.

Charles Darwinista painettiin Iso-Britanniassa postimerkki

30.12.2008 15:14

Viiden päivän ajan evoluutiota käsittelee 260 eturivin tiedemiestä ja -naista eri puolilta Suomea. Yhtään kreationismin nimeen vannovaa luennoitsijaa heidän joukossaan ei ole.

- Mutta luultavasti sen kannattajia löytyy yleisön puolelta, arvelivat tapahtuman pääsihteeri Ilari Hetemäki ja järjestelytoimikunnan puheenjohtaja kansleri Ilkka Niiniluoto esitellessään tapahtuman ohjelmaa tiistaina.

Evoluutio valikoitui luontevasti tämänkertaisten Tieteen päivien teemaksi, koska vuonna 2009 tulee kuluneeksi 200 vuotta Charles Darwinin syntymästä.

- Hänen Lajien synty -teoksensa ilmestyminen vuonna 1859 mullisti ihmisten maailmankuvaa. Lisäksi evoluutio herättää edelleen aktiivista kiistaa ja keskustelua, Niiniluoto lisäsi.

Evoluutioteorian vaikutus ei rajoittunut vain luonnontieteisiin, vaan se heijastui ja heijastuu edelleen myös muillekin tieteenaloille.

Professorit päivystävät nonstopina

Tieteen päivät on koonnut tieteen tekijät yhteen jo vuodesta 1977 lähtien. Vähitellen joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma on saavuttanut myös suuren yleisön suosion, sillä se on kerännyt eri tilaisuuksiinsa noin 15000 osallistujaa.

Myös tällä kertaa yleisön odotetaan innostuvan kuuntelemaan ja keskustelemaan muun muassa geenitekniikasta ja kasvinjalostuksesta, terveydestä evoluution ristipaineessa, kielten syntymisestä ja kuolemasta sekä suomen kielen kehityksestä, kirjallisuuden, musiikin ja taiteen evoluutiosta sekä tieteen, filosofian, uskonnon ja historian kehityksestä.

Ensi keskiviikosta alkaen luvassa on lukuisia luentoja, keskusteluja, väittelyitä ja planetaarioesityksiä. Opettajille ja nuorille on lauantaina tarjolla oma ohjelmakokonaisuus, Nuorten päivä.

Tieteen päivillä ovat tietysti mukana myös suuren suosion saavuttaneet Päivän painit sekä päivystävät professorit.

- Päivystäviltä professoreilta kuka tahansa voi kysyä mitä tahansa. Itseltäni kysyttiin muun muassa Platonin teosten tulkinnasta ja Jumalan olemassaolosta. Se oli aika hauskaa, valtakunnan viralliseksi filosofiksikin tituleerattu Ilkka Niiniluoto sanoi.

Charles Darwin

Brittiläinen luonnnontieteilijä Charles Darwin (1809 - 1882) tunnetaan evoluutioteorian kehittäjänä. Hän osoitti tieteellisten näytteiden pohjalta kaikkien eliölajien kehittyneen samasta kantaisästä luonnonvalinnan kautta.

Darwinin löydöt antoivat loogisen selityksen elämän monimuotoisuudelle ja loivat siten pohjan biologian opeille.

Darwin opiskeli ensin lääketiedettä Edinburghin yliopistossa ja myöhemmin teologiaa Cambridgessa. Darwinin viisi vuotta kestänyt matkansa HMS Beaglella vakiinnutti hänen asemansa geologina. Matkalla tehdyt havainnot tukivat Charles Lyellin uniformitarianistisia ajatuksia.

Matkallaan Darwin keräili kuolleiden eläinlajien fossiileita, mikä sai hänet kummastelemaan luonnonvaraisten eläinten ja fossiileiden maantieteellistä levinneisyyttä. Tämän johdosta hän alkoi tutkia eliölajien muuttumista toisiksi ja lopulta kehitti teoriansa luonnonvalinnasta vuonna 1838.

Vaikka Darwin keskusteli teoriastaan muutamien luonnontieteilijöiden kanssa, hänen geologinen työnsä oli tuolloin etualalla. Myöhemmin Darwin täydensi ja päivitti teoriaansa ja vuonna 1859 julkaistiin hänen pääteoksensa Lajien synty.

Lähde: Wikipedia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?