Suvorov: Haastan Remeksen plagioinnista

Britanniassa maanpaossa asuva Viktor Suvorov kauhistui perjantaina saatuaan kuulla kohusta, joka on syntynyt hänen Akvaario -romaaninsa lainauksista Ilkka Remeksen dekkarissa Pedon syleily.

Viktor Suvorov syyttää Ilkka Remestä (kuvassa) mielikuvituksen puutteesta plagiointiepäilyjen tultua julkisuuteen.

23.2.2008 7:03

- En ole kuullutkaan! Eikö teidän kirjailijallanne riitä omaa mielikuvitusta dekkarinsa kirjoittamiseen? kuului Suvorovin ensireaktio.

IS laati Remeksen teoksen kiistanalaisimmista kohdista epävirallisen käännöksen venäjäksi ja lähetti tekstit sähköpostitse analysoitavaksi Suvoroville.

Pian puhelin Moskovassa soi, ja Suvorov oli tulla lankoja pitkin.

- Tämähän on mitä selvin plagiaatti. Tai plagiaatti on liian kaunis sana, käyttäisin mieluummin sanontaa varkaus.

- Muistin heti kohdat. On kuin olisin lukenut uudelleen omaa vanhaa Akvaariotani, Suvorov sanoi.

Suvorov otti jo eilen alustavasti yhteyttä Britanniassa omaan agenttiinsa jatkotoimia suunnitellen.

Hän aikoo teettää Remeksen teksteistä viralliset käännökset ja hankkia sitten samankaltaisuuksista ammattilaisten lausunnot.

- Minun silmissäni tämä näyttää selvältä tapaukselta, mutta pelkkä minun mielipiteeni ei riitä. Täytyy hankkia riippumaton lausunto, Suvorov suunnitteli.

Jos asiantuntijalausunto tukee Suvorovin käsitystä plagioinnista, venäläiskirjailija on valmis viemään Remeksen oikeuteen.

- En rakasta oikeudenkäyntejä, mutta tämä vaikuttaa niin vastenmieliseltä tapaukselta. Täytyy antaa asia juristien pohdittavaksi.

Remekselle Suvorov suosittaa yhteistyötä tapauksen selvittelyssä.

- Parasta ehkä olisi, jos hän itse ottaisi jo nyt yhteyttä agenttiini ennen kuin tämä menee mahdollisesti oikeuteen asti.

Ilkka Remes kertoi aiemmin IS:lle käyttäneensä Suvorovin teosta lähteenä, koska kirjassa kerrotaan Neuvostoliiton sotilastiedustelun GRU:n toimintatavoista.

Remes mainitsee Akvaarion yhdeksi lähteekseen omilla nettisivuillaan, jotka kertovat Pedon syleilyn (1999) taustoista.

Lukijoita on hämmentänyt se, että joissakin kohdissa Remes lainaa Akvaariota lähes sanasta sanaan.

Joissakin kohdissa Remes näyttää puolestaan käyttäneen alkuperäisteoksen kerrontaa pohjana, mutta lauseiden sanamuodot, rakenteet ja numerot hän on muuttanut toisenlaisiksi.

Suvorovin mukaan nyt ilmitulleet lainaukset ovat erityisen ikäviä siksi, että sekä hänen että Remeksen kirjat ovat kaunokirjallisia.

- Kaunokirjalliseen teokseen on kopioitu minun mielikuvitustani, huomautti Suvorov.

- Esimerkiksi kohta, jossa kerron, että yli 90 prosenttiin kysymyksistä vastanneita ei hyväksytä, koska he ovat liian viisaita. Se oli kirjassani täysin minun omaa keksintöäni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?