Kotimaa

Ylelle vapauttava päätös lautaohjelmasta - JSN:n puheenjohtaja eroaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vapauttavan tuomion Ylen TV2:n Silminnäkijä-ohjelmasta. JSN:n puheenjohtaja Pekka Hyvärinen eroaa tehtävästään vastalauseena päätökselle.

Päätös syntyi yksimielisesti, sillä vastustajat olivat lähteneet kokouksesta.

Päätöstä edeltäneessä koeäänestyksessä Hyvärinen ja kaksi muuta neuvoston jäsentä olivat langettavan päätöksen kannalla, mutta neljä äänesti vapauttavan päätöksen puolesta. Neljä jäsentä äänesti tyhjää.

Hyvärinen erosi koeäänestyksen jälkeen. JSN:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, Apu-lehden päätoimittaja Matti Saari kuvaili Hyvärisen lähtöä dramaattiseksi.

- Hän pisti takin päälleen ja poistui sanaakaan sanomatta ovesta ulos. Voisi sanoa, että oli lievästi kyllä jos ei nyt järkyttynyt niin ainakin hyvin voimakas tunnetila, Saari kertoi STT:lle.

Kokouksesta poistui kesken myös kaksi muuta edustajaa, jotka olivat tukeneet Hyvärisen linjaa.

- Kaksi poistui lähinnä junaan. Siihen ei liittynyt minkäänlaista protestia tehtyyn päätökseen, Saari kertoi.

"Päätös oli journalististen
näkemyksieni vastainen"

Hyvärinen kommentoi eroaan torstaina ainoastaan tiedotteen välityksellä.

- Syntynyt ratkaisu, vapauttava päätös, on niin voimakkaasti journalististen näkemyksieni vastainen, että tulkitsen mahdottomaksi jatkaa neuvoston puheenjohtajan tehtävässä, Hyvärinen kertoi tiedotteessa.

- Jätän paikkani heti. En kommentoi neuvoston tekemää päätöstä toistaiseksi, hän jatkoi.

Julkisen sanan neuvosto järjesti kokouksensa jälkeen tiedotustilaisuuden, jonka vetäjänä toimi Matti Saari.

- Minun nähdäkseni Yle on tehnyt kaiken mahdollisen, minkä voidaan katsoa olevan tehtävissä, Saari kommentoi.

Muun muassa Nelosen uutisten toimittaja Susanna Reinboth äänesti vapauttavan päätöksen puolesta.

- Sitoomus lähteeltä oli niin vahva, että se oli vaikuttamassa vapauttavaan päätökseen, Reinboth kommentoi.

Yle väitti Vanhasen
saaneen rakennustarvikkeita

Syyskuun lopulla esitetty Silminnäkijä-ohjelma väitti nimettömään lähteeseen tukeutuen, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk) olisi saanut ilmaisia rakennustarpeita joltakin rakennusliikkeeltä, joka urakoi keskustalaiselle Nuorisosäätiölle kerrostaloja.

Vanhanen toimi tuolloin säätiön johdossa.

Ohjelman tuottaja Ari Korvola arvioi lokakuussa STT:lle, että Silminnäkijä-ohjelma kestävän tarkastelun.

- Jutussa faktat pitivät paikkansa, ja siinä on toimittu ainakin Yleisradion toimintaohjeiden ja ohjelmatoiminnan säännöstöjen mukaan. Tässä mielessä ei ole mitään ongelmaa, Korvola arvioi tuolloin.

JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Journalistin ohjeet kehottavat toimittajia muun muassa totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen sekä tietojen hyvään tarkistamiseen.

Päätös lautakasaohjelmasta linjaa sitä, miten toimittajat voivat käyttää nimettömiä lähteitä.

Lopullinen totuus asiasta selviäisi kuitenkin vasta oikeussalissa, jossa näyttöä voitaisiin arvioida valan velvoittamana.

Näin he äänestivät

Vapauttavaan päätöksen kannalla olivat koeäänestyksessä: - Susanna Reinboth (oikeustoimittaja)- Jussi Eronen (vastaava tuottaja)- Tarja Liuha (toimittaja)- Titta Sinisalo (yrittäjä, yleisön edustaja)

Langettavan päätöksen puolesta äänestivät:- Pekka Hyvärinen (JSN:n puheenjohtaja)- Pekka Iivanainen (toimitusjohtaja, yleisön edustaja)- Tuovi Orpana (johtaja, yleisön edustaja)

Tyhjää äänestivät:- Matti Saari (päätoimittaja)- Inkeri Pasanen (varapäätoimittaja)- Sari Autio (toimittaja)- Juha Kulmanen (tuottaja)

Varsinaisessa äänestyksessä yksimielinen vapauttava päätös sen jälkeen, kun Hyvärinen oli eronnut ja Iivanainen ja Orpana olivat poistuneet.

Lähde: STT