Järkyttävän kokoinen kuha tainnutettiin erikoisella tavalla - katso kuva!

Kalajutut ovat aina liioiteltuja, väitetään. Tämä tarina on tosi. Kalaopas ja Erä-lehden toimittajana työskentelevä Peter Lahti sai 12-kiloisen kuhan Lohjanjärveltä ajamalla moottoriveneellä sen ylitse.

Peter Lahti sai 12-kiloisen kuhan Lohjanjärveltä ajamalla moottoriveneellä sen ylitse.

11.8.2010 17:02

Lahti oli ystävänsä Vesa Turusen kanssa ollut päiväreissulla Uudellamaalla sijaitsevalla järvellä.

- Teen mahdollisimman monesta järvestä jigi-kalastukseen liittyvää kartoitusta. Olimme Vesan kanssa olleet koko päivän järvellä. Oli erittäin epätodellinen olo, kun tajusimme, että törmäsimme jättikuhaan, Lahti kertoo.

Luulivat törmänneensä hukkuneeseen

Kaverukset olivat ajaneet pitkin Lohjanjärveä, kun yhtäkkiä tömähti. Ensin Lahti luuli, että vene osui uppotukkiin. Lahden mieleen ei tullut missään vaiheessa, että he olisivat törmänneet kalaan.

- Sitten kun kala menee yli sellaisten mittojen, mitä ei pysty luonnehtimaan kalaksi, mieleen tulee kaikkea muuta.

Lahden ja Turusen mieliin hiipi myös karmiva ajatus, että he olivat törmänneet hukkuneeseen ihmiseen.

- Mietimme hetken että soitamme suoraan hätänumeroon, mutta sitten päätimme ottaa haavin käyttöön.

Ja mitä vedestä nousikaan. Lahti ei ollut uskoa silmiään, kun hän kaksin käsin, haavi mutkalla, hiki päässä nosti painavaa ja isoa otusta järvestä veneeseen.

- Kun kuha oli veneessä, en vieläkään oikein kunnolla tajunnut, että kyse on kuhasta. Luulin, että joku pilailee kanssani, pälyilin ympärilleni epäluuloisesti, Lahti kertoo huvittuneena.

Siinä se sitten makasi, happea haukkoen - epävirallisten tietojen perusteella Suomen suurin kuha, joka oli tainnutettu moottoriveneellä ja nostettu kaksissa miehissä haavilla veneeseen.

Kuha täytettiin

Jättikuhan mitat olivat seuraavat: paino 12,2 kiloa, pituus 105,5 senttiä ja ympärysmitta 66 senttiä. Ainoastaan verkoilla on voitu saada isompi kuha, muttei ns. aktiivisella pyytivälineellä, joksi haavi ja vene lasketaan.

Arviolta noin 15-vuotias jättikuha ei mennyt saalistajansa pataan, vaan Lahti päätti täyttää sen.

- Otan kuhasta myös kipsivalun, Lahti kertoi.

On mysteeri, miksi kuha oli pinnassa. Yleensä isot kalat lymyilevät syvissä vesissä. Tapausta selittää muutama tosi asia.

Lahti kertoo, että vanhat kalastaja-ammattilaiset ovat kertoneet hänelle, että isot kalat nousevat pintaan helteillä: pinnassa on enemmän pikkukalaa ja vesi on happirikkaampaa - jättikuhan kohtaloksi tuli se, että myös veneet kulkevat suhteellisen pinnalla.

Kuha pyydystettiin 21. heinäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?