IS-arkisto: Timo Soini oli Veikko Vennamolle pojan korvike

Julkaistu:

Ilta-Sanomat 5.7.2003

Kaupunkilaispoika Timo Soini on väsymätön junttien ja vähäväkisten kansanedustaja. Suureksi populistijohtajaksi hänellä on kuitenkin liikaa tolkkua ja väärät raamit.

- Näin Veikko Vennamon ensimmäisen kerran luonnossa vuoden 1978 presidentinvaalitaistelun aikana. Tilaisuus oli Helsingissä Laulumiesten Ravintolassa, Timo Soini muistelee.

Vennamon puhe meni espoolaispojalle "kuin häkä pönttöön", eikä se häkä sieltä ole mihinkään lähtenyt.

- Veikko teki lähtemättömän vaikutuksen. Kun Veikko kesällä 1997 kuoli, silmäni kostuivat, Soini vakavoituu.

Eivät ne silmät aivan kuivat ole silläkään hetkellä, kun hän tämän toteaa.

Mistä vanha kansanvillitsijä siinä tilaisuudessa puhui?

- Esempeen murtumattomasta peruslinjasta, Soini hihittää.

Soini oli tuolloin 16-vuotias koulupoika. Politiikka tarttui nuoren miehen vaatteisiin, eikä paluuta ole ollut. Kaksikymmentäneljä vuotta myöhemmin Suomen maaseudun puolueen SMP:n perillinen alenevassa polvessa, Perussuomalaiset rp, oli vaalien yllättäjä.

Soinin koti ei ollut vennamolainen.

- Isäni oli noihin aikoihin jonkin sortin tannerilais-kokoomuslainen, mutta nyt hän kyllä äänestää minua.

Isä teki töitä liikkeenjohdon konsulttina, ja äiti oli lastenhoitaja. Timo kirjoitti ylioppilaaksi laudaturin arvosanoin, pääsi lukemaan valtiotieteitä ja valmistui maisteriksi 1988. Gradun aihe liittyi tietenkin SMP:hen: Populismi: politiikkaa ja poltinmerkki. Soini tarkasteli SMP:n roolin muutosta sen jälkeen, kun siitä 1983 oli tullut hallituspuolue.

Timo Soini on vanhaan nahkaan tehty. Hän näyttää ikäistään, 41-vuotiasta, vanhemmalta. Hän ei ole yhtä karismaattinen kansanvillitsijä kuin suuri esikuvansa. Soini on lukenut mies, jossa on älykön vikaa. Vaalimatematiikan hän sanoo osaavansa hyvin.

Lähteekö Perussuomalaiset hallitukseen, jos pyydetään?

- Kyllä me voimme sitä seuraavien vaalien jälkeen harkita, meillähän on silloin toistakymmentä kansanedustajaa, Soini virnistää.

Timo Soini on poliittinen eläin sanan perinteisessä merkityksessä. SMP:hen hän kiinnittyi herätyksestään pitäen. Oikeita töitä hän ei ole tehnyt, ellei toimittajan työtä sellaiseksi lasketa. Puolueen Uudenmaan toinen vaalipäällikkö hän oli jo 21-vuotiaana. SMP saikin 1983 vaaleissa Uudeltamaalta kaksi kansanedustajaa, Helvi Koskisen ja Liisa Arranzin.

Soini on ollut SMP:n nuorisoliikkeen johdossa, palvellut eduskuntaryhmää ja puoluetta. Jotkut kutsuivat häntä "Veikon verikoiraksi". SMP:n varapuheenjohtajaksi hän nousi 1989 - samassa puoluekokouksessa, jossa Pekka Vennamo luopui puheenjohtajan tehtävistä.

- Minua vähän harmittaa, että Pekka jäi minulle etäiseksi. Hän on fiksu kaveri, joka luotti vääriin henkilöihin.

Tässä tapauksessa väärät henkilöt olivat Hannu Suhonen ja Tina Mäkelä.

- Nämä turkulaiset tunarit hajottivat SMP:n, ei Pekka sitä tehnyt, Soini sanoo.

Pekka Vennamon välirikko isänsä kanssa oli todellinen. Ehkä Soinista tuli Veikko Vennamolle vanhoilla päivillään jonkinlainen oman pojan korvike. Soini pitää joka tapauksessa Veikkoa poliittisena oppi-isänään.

Niin kauan kuin Sirkka Vennamo elää, en kuitenkaan rupea muistelemaan.

Veikko Vennamo ei ollut helppo ihminen. Kun SMP vuoden 1970 eduskuntavaaleissa nousi peräti kahdeksantoista kansanedustajan ryhmäksi, se oli kolme vuotta myöhemmin jo hajalla. Puoluetukilakiin tehtiin mittatilauksena muutos, jolla kaksitoista SMP:läistä houkuteltiin perustamaan oma puolue. Hajottajien työ oli helppo, Vennamo kohteli läheisiään huonosti. Syntyi Suomen kansan yhtenäisyyden puolue, SKYP. Loikkarit saivat Vennamon sanastossa nimen "seteliselkärankaiset".

- Ei Veikolle voinut sanoa muiden kuullen vastaan, Soini muistelee. Myönnän, että hän teki pahoja psykologisia virheitä. Vain vahvimmat kestivät kyydissä.

- Eräänkin kerran Veikko kysyi minulta "kestätkö leikin?" Olen leikin kestänyt, tässä ollaan.

Iso vallesmanni Raimo Vistbacka on Soinin luokittelussa yksi paksunahkaisista, hänen itsensä lisäksi.

- Raimo on kova kundi. Kun SMP meni konkurssiin, Veikko raivosi ja haukkui Vistbackan moneen kertaan. Totuus oli, että juuri Raimo purki suurella työllä ja vaivalla ne miinat, joista joku pieni ihminen puoluekoneistossa olisi joutunut taloudellisesti kärsimään.

SMP:n konkurssin tiimoilta käytiin vielä viime vuonna käräjiä. Mietoisten Säästöpankki joutui maksamaan takaisin puolueelta hukkaamiskieltoon pidätettyä omaisuutta.

Keskustapuolue kulki SMP:n savuavilla raunioilla ja yritti houkutella vanhat vennamolaiset vaikuttajat siipiensä suojaan. Keskustapuolue ehdotti Veikko Vennamolle jopa ministerin arvonimeä, jonka tämä toki olisi ansainnut. Se oli kuitenkin liian myöhään tapahtunut kunnian palautus ja liian läpinäkyvä temppu vanhojen SMP:läisten äänien kalastamiseksi keskustalle.

- Vuoden 1995 tienoilla olisimme solahtaneet vanhoihin puolueisiin kuin kusi lumeen, Soini sanoo.

- Minusta se ei ollut yhtään hyvä ajatus. Laitoimme uuden puljun pystyyn parissa kuukaudessa.

Syntyi Perussuomalaiset rp, jonka ainoaksi kansanedustajaksi ryhtyi Raimo Vistbacka. Vuoden 1999 vaaleissa Soini oli ehdokkaana Kuopion läänissä.

- En päässyt eduskuntaan, mutta vaaliliittomme avulla sinne meni kokoomuksestaJyrki Katainen.

Mikä SMP:ssä viehätti alun perin?

- Olihan SMP:ssä ideaa! Veikko puhui mielellään kolmijaosta raha, yhteiskunta ja ihminen. Kokoomus oli rahavallan asialla, SDP ja SAK halusivat asettaa yhteiskunnan yksilön edelle, joten SMP jäi puolustamaan pientä ihmistä.

Soinin mukaan perussuomalaisten idea on kovin samantapainen. Maaliskuussa perussuomalaisia äänestivät pienyrittäjät, veteraanit ja naisista sellaiset, jotka hoitavat lapsiaan kotihoidon tuen turvin. Puheenjohtaja Soini on poliittisella vainullaan nuuskinut selville, että Tony Halmetta äänestivät myös monet poliisit, tullimiehet ja taksit.Sitkeä työ on palkinnut populistin. Vaalien jälkeen toisen puolueen virkaveli löi Soinia olalle ja sanoi: "Ammattimies!"

Mikä on äänestäjäkuntanne tiedon taso?

- Äänestäjiemme tiedot ovat yllättävän hyvät, mutta asenteet ovat kieltämättä kovat. Tavallinen kansa kyllä katsoo uutisia ja lukee lehtiä, muttei ymmärrä puoliakaan kuulemastaan tai lukemastaan. Sitä mitä ihminen ei ymmärrä, sen hän torjuu.

Soini osasi ennustaa perussuomalaisten menestyksen. Jotkut vaalivedoista ovat vieläkin maksamatta.

- Seuraavassa haastattelussa luettelen velallisten nimet, hän hekottelee.

Vanhat puolueet ovat eri aikoina tehneet tilaa populismille. Politiikan pitkän linjan ammattilainen, SDP:n harmaa eminenssi Maunu Ihalainen on todennut, että SDP teki 1960- ja 1970-luvuilla pahan virheen unohtaessaan kunniavelan veteraaneille ja torjuessaan yrittäjäpoliittisen ohjelman. SMP oli aikanaan yhteiskunnan varaventtiili. Ulkopoliittisia patoutumia ja herravihaa päästettiin ilmoille sitä kautta.

Oikeata ääriliikettä ei SMP:stäkään syntynyt. Tuleeko perussuomalaisista natsihenkinen oikeistopuolue, vai jatkaako se SMP:läisittäin varaventtiilinä?

- Olen sanonut ja kirjoittanut, että jos vanhat puolueet eivät pysty toimimaan kansalaisten mielipiteiden ja toiveiden kanavina, niin joku tulee ja ottaa heidän paikkansa. Kansalaiset kokevat, että heidän toiveistaan, peloistaan tai mielipiteistään ei välitetä.

Taksit ovat pienyrittäjiä tai yrittäjien renkejä, jotka kärräävät herroja ja narreja, huoria ja humalaisia paikasta toiseen. Poliiseille tai tullimiehille on turha selittää, ettei maahanmuutto aiheuta sosiaalisia ongelmia. Äveriään oloiset, joutilaat tummat miehet herättävät ärtymystä vähäväkisessä lähiasujamistossa. Kun työtä vieroksuva suomalainen pubijuoppo julistaa suureen ääneen, että "neekerit vie meidän työpaikat", joutomiesten ja -naisten porukka ympärillä nyökyttelee.

Soinin mukaan Euroopassa on perinteisen vasemmiston ja oikeiston rinnalle syntymässä uusi vasemmisto - vihreät - ja uusi oikeisto, jota Suomessa edustaa Perussuomalaiset.

Uusi vasemmisto on eliitin hyväksymä, koska se tukee vasemmistoa, kuten Suomen tai Saksan vihreät. Mutta uusi oikeisto pystyy viemään ääniä myös vasemmalta: työläisiltä, pikkukauppiailta, alemmilta toimihenkilöiltä, eläkeläisiltä ja nuorilta.

Oletteko avoimesti rasistinen puolue?

- Emme ole ihmisvihamielisiä. Hörhöillä ei ole mitään asiaa meille. Mutta keskusteluissa vanhojen puolueiden kanssa joutuu usein kummalliseen Bermudan kolmioon: jos on rehellinen, on rasisti, jos on isänmaallinen, on fasisti, jos puolustaa kansaa, on populisti.

Voisiko teillä olla värillinen ehdokas ensi vaaleissa?

- Miksipä ei.

Toni Halme latelee kuitenkin aika kovaa tekstiä?

- Meidän poliittinen retoriikkamme ja suuret persoonallisuudet ovat puolueen menestyksen kannalta välttämättömiä, mutta pelkät suuret puheet eivät riitä vaalimenestykseen. Suomessa on todellisia ongelmia, aitoa huolta, voimattomuuden tunnetta sekä turhautuneisuutta vallitsevaan hallintatapaan.

Soini itse ei ole karismaattinen kansanvillitsijä, ja hän tietää sen.

Aivan erityisen iloinen Timo Soini on omasta eduskuntapaikastaan.

- Halusin eduskuntaan! Se vaati kahdenkymmenenviiden vuoden työn, mutta onnistui vihdoin. Tunnen ihmisen arjen, tunnen sitä eri puolilta Suomea.

Soini, joka viisitoista vuotta sitten kääntyi katolilaiseksi, arvelee, että kaikille lopulta käy uskonsa mukaan.

- Tosin minun erämaavaellukseni oli hieman turhan pitkä.

Soinin mielestä perussuomalaisten kolmen miehen eduskuntaryhmä on yhteenlasketuilta taidoiltaan kokoaan paljon vankempi.

- Vistbacka on kova kundi. Hän on istunut eduskunnassa kuusitoista vuotta, joista kahdeksan vuotta yksin puolueensa edustajana. Hänellä on viides kausi menossa. Raimo on juristi, joka osaa lainsäädäntötyön juurta jaksain. Minä olen yhteiskuntatieteilijä ja järjestöjyrä kiireestä kantapäähän, ja Tony Halme on populisti jumalan armosta, verbaalisesti erittäin lahjakas, maailmaa nähnyt katuälykkö.

Politiikkaa vähemmänkin seuraavat tietävät, mitä perussuomalaiset vastustavat. Eduskunnan palkankorotuksia he vastustavat - vaikka tietenkin nostavat palkkansa siinä kuin muutkin. EU:ta he vastustavat tai vähintäänkin arvostelevat.

- En usko koko prosessiin, Soini sanoo.

Mutta paavikin kannattaa Euroopan unionia. Eikö kunnon katolilaisen tulisi olla samalla kannalla?

- Ei vaikuta asiaan. Nykyinen paavi on viisas mies, hän kukisti kommunismin Puolassa, mutta tässä Euroopan unionia koskevassa asiassa en ole paavin kanssa samaa mieltä.