Jeppe Lahtinen osti Urpo Lahtisen kuolinpesän

Ylöjärvellä sijaitsevan Villa Urpon ja sen taidekokoelman on ostanut edesmenneen lehtikustantaja Urpo Lahtisen poika Jeppe Lahtinen. Hän maksaa Villa Urposta 3 miljoonaa euroa ja taidekokoelmasta 1,2 miljoonaa euroa.

Urpo Lahtisen koti Villa Urpo sijaitsee Ylöjärvellä.

12.6.2008 16:38 | Päivitetty 12.6.2008 19:07

Tarjous hyväksyttiin torstaina Urpo Lahtisen konkurssipesän suurimpien velkojien kokouksessa.

Konkurssipesän hoitaja, asianajaja Heikki Berglund uskoo, että Jeppe Lahtinen säilyttää taidekokoelman Villa Urpossa ja jatkaa siellä näyttelytoimintaa.

- Konkurssipesä ei edellyttänyt tästä sitoumuksia, mutta uskon, että oston takana on isän muiston säilyttäminen.

Kotimuseon jatkamiseen viittaa Berglundin mukaan sekin, että Jeppe Lahtinen on perustanut uuden säätiön, joka kantaa hänen isänsä nimeä. Hymy-lehden perustajan Urpo Lahtisen poika on Tampereella asuva kiinteistösijoittaja.

Kakkostarjous miljoonan pienempi

Villa Urpo ja taidekokoelma oli laitettu erikseen myyntiin. Kokoelman tarjousaika päättyi tiistaina ja Villa Urpon torstaina. Molemmista tuli neljä tarjousta.

Tarjouksista kaksi oli sellaisia, joissa ostaja olisi halunnut sekä kiinteistön että kokoelman, johon kuuluu noin 500 teosta. Toinen näistä oli Lahtisen tarjous ja toinen Turun seudulta tulevan ostajan, joka tarjosi kiinteistöstä 2,2 miljoonaa euroa ja kokoelmasta 1,05 miljoonaa euroa.

Muut tarjosivat kiinteistöstä alle 2 miljoonaa ja kokoelmasta alle miljoonan. Kaikki tarjouksen tekijät olivat suomalaisia yksityishenkilöitä tai yhtiöitä.

- Kauppa toteutetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Omaisuus luovutetaan ostajalle viimeistään heinäkuun alussa.

Säätion edustaja kummastelee kiirettä

Omaisuuden myivät konkurssipesän suurimmat velkojat, jotka ovat Urpo Lahtisen kuolinpesä ja Maija-Liisa Lahtisen konkurssipesä. Molempia edustivat asianajajat.

Urpo ja Maija Lahtisen Säätiön viimeisen hallituksen puheenjohtaja Martti Erma kummastelee kiirettä, jolla konkurssipesä realisoi säätiön omaisuuden. Hänen mukaansa säätiö olisi pystynyt maksamaan noin puolentoista miljoonan euron riidattoman velkansa.

Velkojien muut vaatimukset säätiö on riitauttanut. Erman mukaan vasta oikeudenkäyntien jälkeen tiedetään, onko säätiön koko omaisuuden realisointi tarpeen.

Villa Urpon koukerot

- Hymy-lehden perustaja Urpo Lahtinen (1931-94) rakennutti Villa Urpon kodikseen Ylöjärven Siivikkalaan. Komea rakennus valmistui vuonna 1976.

- Vuonna 1991 Lahtinen perusti jälkimmäisen puolisonsa Maija-Liisa Lahtisen kanssa säätiön, jonka oli määrä huolehtia Villa Urposta ja sinne kerätystä laajasta taidekokoelmasta.

- Maija-Liisa Lahtinen sai vuonna 2006 lähes kolmen vuoden vankeustuomion törkeästä kavalluksesta. Hovioikeuden mukaan hän otti itselleen noin 5,5 miljoonaa euroa Urpo Lahtisen kuolinpesälle kuuluvia varoja. Poliisi ei ole tavoittanut Maija-Liisa Lahtista, jonka arvellaan piileskelevän Sveitsissä.

- Vuonna 2005 hovioikeus julisti pätemättömiksi osan Urpo Lahtisen lahjoituksista säätiölleen. Noin 1,5 miljoonan euron summaa aiottiin ensin kerätä kokoon myymällä osa taideteoksista, mutta kuolinpesä vaati säätiön julistamista konkurssiin.

- Oikeus katsoi, että säätiöllä ei ole käytännössä varallisuutta selvitä velastaan kuolinpesälle ja muista veloistaan. Konkurssi tuli lainvoimaiseksi tämän vuoden keväällä, kun korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?