Technopoliksen toimitusjohtaja: Teollisuus loppuu Suomesta viidessä vuodessa

Julkaistu:

Suomen suurimman teknologiakeskusketjun Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverangin mukaan maan edessä on muutaman vuoden sisällä valtava kriisi, jonka vakavuutta ei ole tajuttu.

Silverangin mukaan Suomessa ei enää viiden vuoden kuluttua ole perinteistä metsä-, paperi-, prosessi- tai muuta teollisuutta.

Hän pelkää myös matkapuhelinten ja muun korkean teknologian menetystä kustannustehokkaampiin maihin.

Se voi hänen mukaansa tapahtua 3-5 vuodessa, jos Nokian asema maailmalla alkaa horjua.

Nykyisestä hyvinvointi-Suomesta sosiaaliturvajärjestelmineen ei silloin jäisi juuri mitään jäljelle.

- Pelkään aivan oikeasti, että monista syistä tämä tapahtuu hyvin nopeasti. Tarvittaisiin herätystä. Mutta ihmiset odottavat, että asiat menevät jotenkin eteenpäin kuten tähän asti, Keith Silverang toteaa IS:lle.

- On velvollisuus rikkoa sitä kuvitelmaa. Tarvittaisiin laaja yhteisymmärrys siitä, että nyt ollaan umpikujassa. Tarvittaisiin sotamentaliteettia ja toimia, hän sanoo.

Silverangin mukaan Nokian suuret markkinaosuudet eivät tietenkään katoa hetkessä. Suomessa tehtävän kehitystyön, tuotekehityksen ja tuotannon laita voi kuitenkin olla toisin.

- Nokia on kerännyt osaajapoolin ja pitänyt muut poissa täältä. Mutta siinä voi piillä myös karhunpalvelus. Jos se pooli poistuu, niin missä me silloin olemme?

"Kilpailukykyinen
tai kuollut"

- Jos Suomella ei ole jotain todella kovaa kilpailuetua, joka ei nojaa hintaan, niin pelkään tämän toteutuvan. Silloin olemme tyhjän päällä, Keith Silverang sanoo.

- Sosiaaliturvajärjestelmän vuoksi iskua ei tulla tuntemaan heti. Turvaverkosto kestää pari vuotta, jolloin se estää myös hätätoimia, koska tuntuu turvalliselta, vaikka se onkin illuusio.

Silverang on asunut Suomessa 23 vuotta. Hän puhui karuja sanoja Suomen tulevaisuudesta äsken myös Keski-Suomen Foorumissa.

- Globaali talouskriisi on nopeasti nostanut tarvetta lopettaa kilpailukyvyttömät alat - joko olet kilpailukykyinen tai kuollut, Silverang huomauttaa.

Hänen mukaansa mahdollisuus piilee tietointensiivisen palvelusektorin yrittäjyydessä, korkean teknologian kasvuyrityksissä. Niitä pitää tukea ja niiden pitää antaa vaurastua.

- En oikein hyväksy foorumissa sanottua, että jo nyt kasvuyritykset saavat niin hienoja etuja, että se riittäisi. Meidän tulisi tehdä kasvuyrittäjyydestä niin houkutteleva mahdollisuus, että parhaat ihmiset tarttuvat siihen.

- Kaikki panokset ja keinot pitäisi laittaa sinne, myös veroase. Sitä kautta pitää päästä menestymään ja myös helpommin kuin muilla alueilla, hän toteaa.

Kuka Silverang?

* New Jerseyssä syntynyt Keith Silverang, 48, on sekä Suomen että USA:n kansalainen.

* Kesällä 2008 Silverang valittiin teknologiakeskuksia rakentavan ja yrityksille vuokraavan pörssiyhtiö Technopolisin toimitusjohtajaksi. Sitä ennen hän johti Technopolisin yrityskehitysyhtiö Technopolis Venturesia.

* Keith Silverang on suorittanut BA-tutkinnon Bostonissa ja MBA:n Helsingin Kauppakorkeakoulussa. Ennen Technopolisia hän työskenteli mm. Partekilla, Hackmanilla ja AAC Globalilla.