Kotimaa

Uskonto vei Urpo Martikaisen pakkotyöhön

Julkaistu: , Päivitetty:

MTV3:n suosittu uutisankkuri Urpo Martikainen koki taannoin syrjintää, koska hän kuuluu Jehovan todistajiin.

Martikainen kertoo tuoreessa ET-lehdessä joutuneensa 1960-luvun lopulla vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi kaltereilla varustettuun ja piikkilankojen ympäröimään Karvian erityistyölaitokseen, koska hän kieltäytyi uskonnollisen vakaumuksensa takia asepalveluksesta.

- Karvian laitoksessa oli tiettyjä ihmisoikeuspuutteita. Kukapa voisi sanoa syrjinnästä ja sorrosta nauttivansa, mutta se kuuluu asiaan, jos olet erilainen. Jos et mene valtavirran mukana ja pysyt omalla linjallasi, niin useimmissa tapauksissa se aiheuttaa paineita muualta, Martikainen toteaa ET-lehdessä.

Martikaisen hyvä ystävä, Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kärsi Karvian laitoksessa rangaistusta yhtä aikaa Martikaisen kanssa.

- Se oli työleiri, jossa olot eivät olleet kaksiset. Asuimme parakeissa 6-8 hengen huoneissa, Leinonen kuvailee IS:lle.

Mitä teitte Urpo Martikaisen kanssa laitoksessa?

- Olimme suljettuina laitokseen siten, että saimme ulkoilla tunnin päivässä. Kehitimme itse henkisiä virikkeitä, kuten lukemista, käsitöitä ja hengellistä koulutusohjelmaa, Leinonen kertoo.

Martikaisen lailla myös Leinonen koki syrjinnäksi sen, että Jehovan todistajat joutuivat laitokseen kieltäydyttyään asepalveluksesta.

- Se oli ihan mielivaltaista. Meidät määrättiin pakkotyöhön, ja silti vain joka toinen päivä laskettiin (suoritukseksi). Jotkut joutuivat olemaan siellä pari kolme vuotta, Leinonen sanoo.