Sikainfluenssa: Näin rokotusjonoissa rähistään

Julkaistu:

Sikainfluenssarokote on saanut ihmiset jopa tappelemaan terveysasemien jonoissa.

Perjantaiaamuna Vantaan Hakunilan terveyskeskuksen rokotusjonossa tunteet kuumenivat niin, että tilanne kärjistyi yhteenotoksi, kertoo Yle Helsinki.

Jonottajien mukaan aggressiivista tilannetta rauhoittamaan piti kutsua vartija.

Samoin Tampereen Hatanpään terveysasemalla oli torstaina käsirysy lähellä, kun riskiryhmien rokotukset aloitettiin A-H-alkuisista nimistä. Iltalehden mukaan vartijaa tarvittiin hätiin, kun ihmisille syntyi sekaannus nimissä.

Hoitajia myös
uhkailtu

Savon Sanomat kertoi, että Kuopiossa ihmiset ovat purkaneet kiukkuaan sekä rokotusjonossa että puhelimen välityksellä.

Kuopion pääterveysasemalle on tilanteen vuoksi hankittu vartijoita.

- Heidät on hankittu henkilökunnan työrauhan vuoksi. Yritämme rokottaa mahdollisimman nopeasti, joten henkilökunnan aika ei voi mennä siihen, että rauhoittelemme ihmisiä oven ulkopuolella, kertoo Kuopion tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen lehdelle.

Neuvontapuhelinnumeroihin on tullut myös suoranaisia uhkauksia.

- On uhkailtu, että minä tulen ja vaadin sen rokotuksen itselleni. On myös luvattu lähettää hautajaiskutsuja ja vaatia henkilökohtaisia korvauksia, jos ei saa rokotetta. Enimmäkseen ne ovat ihmisiä, joille se ei tässä vaiheessa kuulu.

Rokotusjärjestys
suututtaa

Ihmisten aggressiivinen asenne harmittaa hoitajia myös Hartolassa. Kuntalaiset eivät ole ymmärtäneet, miksi hoitohenkilökunta on saanut rokotteen ennen muita.

- Emme me rokottaneet toisiamme huviksemme, vaan hoitamiskyvyn turvaamiseksi jatkossa, sanoo Hartolan ja Sysmän alueen hyvinvointijohtaja Heli Laapio-Knuutila Etelä-Suomen Sanomille.

Hän muistuttaa ihmisiä, että jokainen terveydenhuollossa työskentelevä tekee tällä hetkellä parhaansa, eikä kuntalaisten aggressiivinen asenne auta asiaa.