Timo Soini ei allekirjoittanut rasismivetoomusta

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat sitoutuneet torjumaan rasistisia ilmiöitä tulevissa tulevissa EU-vaaleissa ja vaalikampanjan aikana.

Puoluejohtajat allekirjoittivat yhteisen vetoomuksensa iltapäivällä. Poissa oli kuitenkin perussuomalaisten Timo Soini. Hän on syyttänyt, että hankkeella yritettiin vaikuttaa perussuomalaisten ehdokasasetteluun.

Vetoomuksessaan puolueet lupaavat muun muassa irtisanoutua sellaisten ehdokkaidensa toimista, jotka julkisesti levittävät rasistisia tai maahanmuuttajavastaisia mielipiteitä.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Stefan Wallin kiistää, että puolueiden EU-vaaleja varten laatima rasisminvastainen julistus olisi suunnattu perussuomalaisia vastaan.

- Se ei ole ketään vastaan, vaan vetoomus suvaitsevaisuuden puolesta, Wallin sanoi torstaina, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat allekirjoittivat yhteisen tahdonilmauksensa.

Soinin mielestä vetoomushankkeella pyrittiin vaikuttamaan perussuomalaisten ehdokasasetteluun. Hän syyttänyt yrityksestä erityisesti Wallinin johtamaa RKP:tä.

Lyhyehkössä vetoomuksessaan puolueet sitoutuvat toimimaan suvaitsevaisuuden puolesta.

Puolueet myös lupaavat irtisanoutua sellaisten jäsentensä tai ehdokkaittensa toimista, jotka julkisesti levittävät rasistisia tai maahanmuuttajavastaisia mielipiteitä.

Edellisen kerran puolueet laativat vastaavan vetoomuksen 11 vuotta sitten.

- Ei ole pahitteeksi, että myös nykyisen sukupolven puheenjohtajat ilmaisevat ääneen vastustavansa rasismia ja muukalaisvihamielisyyttä, Wallin sanoi.