Kotimaa

IS testasi: Neljä Da Capo -patukkaa, 0,6 promillea!

Julkaistu: , Päivitetty:

IS:n perjantaiaamuna tekemässä pikatestissä varmistui, että rommilla maustetut Da Capo -suklaapatukat todella näkyvät puhallustestissä.

Ensimmäisen patukan jälkeen alkometri näytti jo 0,23:a. Toisen kohdalla lukema oli 0,45, kolmannen 0,48 ja neljännen 0,60 promillea (yli rattijuopumusrajan 0,50 promillea).

Turun Sanomat uutisoi perjantain lehdessään, miten Fortum joutui kieltämään Da Capojen syönnin Loviisan ydinvoimalassa.

Suojelupäällikkö Olli Vanhanen vahvistaa asian IS:lle ja nauraa samalla makeasti orastavalle rommipatukkakohulle.

- Ei voi kuin ihmetellä.

Hän täsmentää, että tapahtuneesta on aikaa "jo pari vuotta". Työntekijä oli ostanut lounasravintolasta jälkiruoaksi Da Capo -patukan, ja puhallustesti näytti heti syömisen jälkeen 0,2 promillea, jos suklaata oli vielä suussa.

- Ilmiö tuli esiin satunnaisotantaan perustuvissa testeissä. Silloin kartoitimme koko tuotteiston henkilöstöravintolassamme. Samassa yhteydessä poistettiin myös kotikalja, koska samantapaista ilmiötä esiintyi, jos jokin kotikaljaerä sattui olemaan vanhempi, kertoo Vanhanen.

- Halusimme, että ihmisiä ei saateta tällaisiin kiusallisiin tilanteisiin ainakaan yhtiön omilla toimilla, hän perustelee Da Capojen pannaan joutumista.

Loviisan ydinvoimalassa työntekijälle koituu seurauksia, jos viisari värähtää yli 0,1 promillen.

Fazerin makeistoiminnan johtajan Anita Laxénin mukaan yhtiöllä ei ole tietoa vastaavista tapauksista. Liikkuvasta poliisista korostettiin TS:lle, että kaikki alkoholia sisältävät tuotteet voivat näkyä puhallustestissä, jos se tehdään heti syömisen jälkeen.

Poliisi kehottaa ottamaan asian heti esille, jos puhallutuksen yhteydessä tulee ongelmia. Ilta-Sanomien testissä alkometri näytti taas pyöreätä nollaa viisi minuuttia viimeisen patukan popsimisen jälkeen. Lukemiin vaikuttaa, onko suklaata vielä suussa vai ei.

Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
  Kotimaa
 3. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
  Kotimaa
 4. Tunti sitten
 5. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
  NBA
 6. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
  Maastohiihto
 7. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
  Kotimaa
 8. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
  Viihde
 9. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
  Tiede
 10. 2 tuntia sitten
 11. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
  Kotimaa
 12. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
  Viihde
 13. Theresa May toisteli tuttuja asioita puheessaan – labour-johtaja turhautui: ”Tilanne muistuttaa päivää murmelina”
  Ulkomaat
 14. Näytä lisää