IS testasi: Neljä Da Capo -patukkaa, 0,6 promillea!

IS:n perjantaiaamuna tekemässä pikatestissä varmistui, että rommilla maustetut Da Capo -suklaapatukat todella näkyvät puhallustestissä.

23.10.2009 9:38 | Päivitetty 23.10.2009 10:25

Ensimmäisen patukan jälkeen alkometri näytti jo 0,23:a. Toisen kohdalla lukema oli 0,45, kolmannen 0,48 ja neljännen 0,60 promillea (yli rattijuopumusrajan 0,50 promillea).

Turun Sanomat uutisoi perjantain lehdessään, miten Fortum joutui kieltämään Da Capojen syönnin Loviisan ydinvoimalassa.

Suojelupäällikkö Olli Vanhanen vahvistaa asian IS:lle ja nauraa samalla makeasti orastavalle rommipatukkakohulle.

- Ei voi kuin ihmetellä.

Hän täsmentää, että tapahtuneesta on aikaa "jo pari vuotta". Työntekijä oli ostanut lounasravintolasta jälkiruoaksi Da Capo -patukan, ja puhallustesti näytti heti syömisen jälkeen 0,2 promillea, jos suklaata oli vielä suussa.

- Ilmiö tuli esiin satunnaisotantaan perustuvissa testeissä. Silloin kartoitimme koko tuotteiston henkilöstöravintolassamme. Samassa yhteydessä poistettiin myös kotikalja, koska samantapaista ilmiötä esiintyi, jos jokin kotikaljaerä sattui olemaan vanhempi, kertoo Vanhanen.

- Halusimme, että ihmisiä ei saateta tällaisiin kiusallisiin tilanteisiin ainakaan yhtiön omilla toimilla, hän perustelee Da Capojen pannaan joutumista.

Loviisan ydinvoimalassa työntekijälle koituu seurauksia, jos viisari värähtää yli 0,1 promillen.

Fazerin makeistoiminnan johtajan Anita Laxénin mukaan yhtiöllä ei ole tietoa vastaavista tapauksista. Liikkuvasta poliisista korostettiin TS:lle, että kaikki alkoholia sisältävät tuotteet voivat näkyä puhallustestissä, jos se tehdään heti syömisen jälkeen.

Poliisi kehottaa ottamaan asian heti esille, jos puhallutuksen yhteydessä tulee ongelmia. Ilta-Sanomien testissä alkometri näytti taas pyöreätä nollaa viisi minuuttia viimeisen patukan popsimisen jälkeen. Lukemiin vaikuttaa, onko suklaata vielä suussa vai ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?