Mitä tekee Tehy? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mitä tekee Tehy?

Sairaanhoitajia edustava Tehy ratkaisee lauantaina aamupäivällä, hyväksyykö se kuntien henkilöstöä koskevan palkkaratkaisun.

28.9.2007 20:54

Liiton 60-jäseninen valtuusto kokoontuu lauantaina 10.30 helsinkiläishotelliin päättämään kuntatyönantajan esityksen kohtalosta. Jos se hylätään, edessä on hoitoalan lakko.

Tehy on ollut lakossa viimeksi maaliskuussa 1995. Perus- ja lähihoitajia edustavan Superin kanssa toteutettu työtaistelu kesti 28 päivää.

Järjestöt tavoittelivat tuolloin 6-10 prosentin korotuksia. Työnantajan tarjous oli 2,6 prosenttia.Valtakunnansovittelijan esitys toi lopulta vajaan parin vuoden sopimuskaudella yhteensä 4,7 prosentin korotukset.

Kuntatyönantajan laskujen mukaan hoitajat saivat noin 120 markkaa (noin 60 euroa) suuremmat korotukset kuin muu kuntaväki. KT laski, että lakossa menetettyjen palkkatulojen takaisin saaminen kestäisi silti kuusi vuotta.

Lakossa oli 60 000-80 000 hoitajaa. Tehyn osalta yksi lakkopäivä maksoi lakkokorvauksina noin kolme miljoonaa markkaa päivässä.

Tehy on työtaistelujen yhteydessä pyrkinyt saamaan hoitoalalle omat sopimusoikeudet, jottei se olisi riippuvainen muiden yli 300 000 kuntatyöntekijän sopimusratkaisuista.

Edellinen hoitoalan lakko oli 1983. Sekin kesti lähes kuukauden, mutta lakossa oli tuolloin vain 20 000 hoitajaa.

Super päätti torstaina hyväksyä neuvottelutuloksen. Muut kunta-alan järjestöt ovat hyväksyneet tarjouksen jo aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?