Halonen tahtoo ministerit saatille

Julkaistu:

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on tyytymätön siihen, ettei häntä saatella tarpeeksi arvokkaasti virallisille ulkomaanvierailuille.

Presidentin Linna on valittanut hallitukselle siitä, ettei lentoasemalla välttämättä ole ollut yhtäkään ministeriä, kun presidentti on ollut lähdössä matkoille.

Useimmiten presidenttiä seuraa ulkomaanmatkoille joko ulkoministeri tai joku muu ministeri. Linna edellyttää kuitenkin, että presidentin seurueeseen kuluvan ministerin lisäksi kentällä pitää olla ministeritason saattaja. Syynä on, että presidentin noustessa koneeseen seurueeseen kuuluva valtioneuvoston jäsen on yleensä jo mennyt koneeseen eikä siten ole saattamassa presidenttiä.

Hallitus käsitteli asiaa iltakoulussaan viikko sitten. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) heitti tuossa istunnossa kertoman mukaan, että "mennään sitten koko hallitus paikalle".

Keskustelun jälkeen ratkaisuksi tuli, että virkamiesten rinnalla saattajien joukossa on jatkossa aina myös yksi ministeri.

Takavuosina, etenkin Urho Kekkosen aikaan, presidenttiä saatteli virallisille vierailuille koko hallitus pääministerin johdolla.

Ulkoministeriön apulaisosastopäällikön Tiina Myllyntaustan mukaan hallitus nimeää saattajan virkaikäjärjestyksen perusteella. Jos pääministeri itse ei pääse, ministereille soitellaan tämän järjestyksen perusteella.

- Ei presidentillä niin paljon matkoja ole, etteikö aina joku valtioneuvoston jäsen vuorollaan ehtisi lentokentälle, Myllyntausta sanoo.