Kotimaa

Elysée ei ole enää kuohuviinien ykkönen

Julkaistu:

Perinteinen suomalainen Elysée-kuohuviini on enää Suomen toiseksi myydyin kuohujuoma.

Suomalainen Elysée N:o 1 on joutunut luovuttamaan legendaarisen ykköspaikkansa ranskalaiselle Balletille.

Elyséetä myytiin viime vuonna lähes 220000 litraa. Ranskalaista puolikuivaa Ballet Demi-Sec Carte Noirea sen sijaan myytiin yli 241000 litraa ja erittäin kuivaa Ballet Brut Carte Noirea lisäksi noin 127000 litraa.

Elysée on ollut monille suomalaiselle lähes juhlallinen kuohuviinin symboli. Elyséetä on valmistettu vuodesta 1953, ja valkoherukkajuoma oli ensimmäinen Alkoon tullut suomalainen kuohuviini.

Vielä 1990 ulkomaiset kuohuviinit olivat vain noin kymmenesosa kaikista Suomessa myydyistä kuohuviineistä. Nyt kymmenen myydyimmän tuotemerkin joukkoon mahtuu vain kaksi suomalaista.

Elysée maksaa 6,75 euroa ja Ballet 5,79 euroa.

Suomalaiset ovat oppineet juomaan kuohuviinejä aivan viime vuosina. Alko ennustaa niiden myynnin kasvaneen jälleen tänä vuonna vajaat 20 prosenttia noin 2,7 miljoonaan litraan. 2004 meni noin 2,3 miljoonaa litraa.

Vertailun vuoksi: Alkon ykköstuotetta Koskenkorvaa myytiin viime vuonna 7,1 miljoonaa litraa.

- Kuohuviinien kulutuksen kasvu sopii myös yleiseen mietojen kasvun trendiin. Ja ihmisillä on rahaa myös kalliimpaan, Alkon viestintäjohtaja Mika-Pekka Miettinen sanoo.

Jos haluaa uutenavuotena tarjota jotain kunnollisempaa, voi Alkon myymälästä hankkia Roederer Cristal Brut Vintage -samppanjaa. Erittäin kuiva ranskalainen maksaa 138,90 euroa pullolta. Kuuluisa Dom Pérignon puolestaan maksaa 116,50 euroa.