27-vuotiaalle hoitajalle elinkautinen insuliinimurhasta

Nokialainen sairaanhoitaja Katariina Lönnqvist, 27, on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja murhan yrityksestä.

Nokialainen sairaanhoitaja Katariina Lönnqvist, 27, tuomittiin elinkautiseen murhasta ja murhan yrityksestä. Hän on ollut vangittuna pian kaksi vuotta. Vapaus koittaa mahdollisesti noin kymmenen vuoden kuluttua.

19.5.2009 14:04 | Päivitetty 19.5.2009 14:21

Teot tapahtuivat kesällä 2007 suvun kesäpaikassa Kurussa ja Ylisen kuntoutuslaitoksessa Ylöjärvellä.

Suvun kesäpaikassa Kurussa hoitaja piikitti insuliinia kahdeksan kuukauden ikäiseen sukulaislapseen. Lapsi vietiin sairaalaan henkihieverissä, ja hän pelastui viime tipassa.

Teon motiivina oli mm. se, että hoitaja oli suhtautunut vauvaan vihamielisesti jo tämän äidin odotusaikana. Hän antoi äidille ohjeita, jotka olisivat voineet johtaa keskenmenoon.

Toinen syy lapsen piikittämisen saattoi olla se, että hoitajalla ja lapsen vanhemmilla oli ollut riitaa kesäpaikan saunamökin käytöstä. Hoitaja oli kiukutellut siitä, että heidän mökkinsä oli vallattu. Hoitaja piikitti insuliinikynällä vauvaa, joka nukkui saunamökissä.

Ylisen hoitolaitoksessa Ylöjärvellä hoitaja piikitti insuliinia iäkkääseen naispotilaaseen. Potilas kuoli keuhkokuumeeseen, jonka aiheutti vatsan sisällön hengittäminen oksennuskohtauksen jälkeen.

Naisen kuoleman jälkeen hoitaja alkoi nopeasti järjestellä vainajaa hautauskuntoon. Käräjäoikeuden mielestä hän yritti siten peitellä tekoaan.

Marraskuussa oikeus passitti hoitajan mielentilatutkimukseen. Hoitajassa todettiin narsistinen persoonallisuushäiriö. Tekojen aikaan hän oli kuitenkin täysin syyntakeinen.

Puolustus on koko ajan kiistänyt teot. Puolustuksen mielestä näyttö perustuu lähinnä siihen, että hoitajalla on ollut mahdollisuus tekoihin.

Se ei tarkoita, että hän olisi tekoihin syyllinen. Hoitaja aikoo valittaa tuomiosta Turun hovioikeuteen.

Poliisi tutkii yhä sitä, onko hoitaja syyllistynyt rikoksiin myös Nokian terveyskeskuksessa. Syksyllä 2007 kaivettiin ylös haudoistaan viisi vainajaa. Heidän kuolinsyynsä selvittäminen on yhä kesken.

Insuliini aiheuttanut kahden potilaan kuoleman

Viime vuosina hoitoalalla on Suomessa ilmennyt useita henkirikosepäilyjä. Kahteen niistä on liittynyt insuliini.

Vuoden 2007 kesällä Lehtimäen opistolla yövalvojina toimineet naiset pistivät kuolettavan annoksen insuliinia CP-vammaiseen naiseen. Naiset saivat hovioikeudessa kuusi vuotta vankeutta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä.

Vuoden 2007 kesällä sairaanhoitaja aiheutti kehitysvammaisen naisen kuoleman pistämällä häneen kuolettavan annoksen insuliinia Ylisen kuntoutuskeskuksessa. Tampereen käräjäoikeus tuomitsi hänet tiistaina elinkautiseen murhasta.

Poliisin ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan hoitoalan surmat ovat kuitenkin harvinaisia. Poliisi ei ole kertonut, mikä lääke liittyy helsinkiläisen kotihoitajan henkirikosepäilyihin.

Muissa Pohjoismaissa on ollut Suomea isompia hoitolaitossurmia. Esimerkiksi vuonna 1995 apuhoitaja paljastui ainakin kymmenen vanhuksen surmaajaksi lähellä Norjan Bergeniä, kun poliisi kiinnostui vanhainkodin yllättäen kaksinkertaistuneesta kuolleisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?