Suomen lippu poistettiin kisakatsomosta

Julkaistu:

Järjestyksenvalvojat käskivät suomalaisia kisaturisteja poistamaan siniristilipun naisten voimistelukilpailun katsomosta Pekingissä. Lippu liehui yleisössä kiinalaislippujen keskellä.

Lipun nurkista pitelivät Nelosen liiketoimintajohtaja Juha-Pekka Louhelainen, Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Veikkauksen viestintäjohtaja Ilkka Juva ja EK:n lakiasiainjohtaja Hannu Rautiainen.

Lippu ehti komeilla kisakatsomossa parisenkymmentä minuuttia ennen kuin viranomaiset päättivät puuttua epäkohtaan. Louhelaisen mukaan sinivalkoisen salkolipun lisäksi yleisössä ei näkynyt juuri muita värejä kuin Kiinan punaista.

- Selitys oli, että pitää poistaa, koska Suomi ei kilpaile voimistelussa. Ei sitä uskalla vastustaa järjestyksenvalvojaa, kertoo Juha-Pekka Louhelainen IS:lle.

Suukopuun suomalaismiehet eivät viitsineet ryhtyä, vaikka eivät pitäneetkään käskyä oikeudenmukaisena.

- Urheilutapahtumien katsomoon kuuluu väri ja kansallistunnukset, eikä lippu ollut millään tavalla häiriöksi, puuskahtaa Ilkka Juva.

- Poistaminen oli turhanaikaista, kun lippu ei ollut edes kenenkään edessä näköesteenä. Kiinan liput saavat varmaankin olla aina esillä. En keksi yhtään lajia, johon kiinalaiset eivät osallistuisi, Juva sanoo.