Kapina eduskunnassa - maalitauluna Niinistö

Julkaistu:

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) suhtautuu tyynesti orastavaan kapinaan häntä kohtaan.

Huomenna eduskunta äänestää puhemiehistöstä ja äänestyslapuissa lienee ennätysmäärä protestiehdokkaiden nimiä.

- Nyt se on sitten kansanedustajien valittavissa. Minä ilmoitan, että linjani jatkuu, Niinistö totesi.

Niinistö on laittanut eduskunnan tuhlausta kuriin ja on saanut moitteita kamreerin otteistaan. Kansanedustajat Kimmo Kiljunen (sd) ja Sinikka Hurskainen (sd) valittelivat Suomen Kuvalehdessä Niinistön toimintaa.

Hurskaisen mukaan säästöt ovat herättäneet jo kansainvälistä huomiota.

- Meille virnuillaan, onko Suomi todella noin köyhä maa. Junassa kollegat tulevat kysymään, haluammeko heiltä lehtiä tai sämpylöitä, kun istumme yksin toisessa luokassa, Euroopan neuvoston varapresidentiksi valittu Hurskainen kertoo Suomen Kuvalehdessä.

Hurskainen kertoo saaneensa englantilaiselta konservatiiviltä punnan. Poliitikko kehotti viemään sen puhemiehelle pesämunaksi.

Hotellihuoneessa
liian kylmä

Viime vuoden puhemiesäänestyksessä Niinistö sai vain 141 ääntä, 18 äänesti tyhjää, 15 kirjoitti jonkun muun kansanedustajan nimen ja 13 lippua hylättiin.

Eduskunnan ehkä ahkerimmat matkustajat, Kiljunen ja Hurskainen, ovat mielestään joutuneet liiaksi säästöjen kohteeksi.

Kiljunen ei saanut tilattua lisää käyntikortteja, ja Tutkas-kerho ei enää ulkomaan matkoille pääse.

Hurskainen puolestaan joutui Ukrainassa käyttämään hotellihuoneen kylmyyden takia villapaitaa ja Brysselissä hotellihuoneen pyyhkeet eivät olleet puhtaita.

Niinistön aikana eduskunnan matkustusohjeisiin ei ole tehty mitään muutoksia, mutta Euroopassa kansanedustajat eivät enää lennä business-luokassa.

- En vastaa maailman hotelliverkostosta. Matkustussäännöt ovat olleet ennallaan toistakymmentä vuotta. Jos ei niitä ennen ole noudatettu, nyt niitä noudatetaan, Niinistö sanoi.