Blomqvist: Pankki jymäytti minua

Julkaistu: , Päivitetty:

Tanssinopettajapari Åke ja Leena Blomqvist ja Nordean pankinjohtaja ovat erimielisiä siitä, oliko pääomariskistä puhetta sijoituksesta sovittaessa.

Miljoonakorvauksesta taisteltiin torstaina korkeimman oikeuden suullisessa istunnossa.

Jutussa on kyse muun muassa siitä, mikä on riittävää sijoitusneuvontaa vakuutustuotteen kauppaamisessa ja saivatko Blomqvistit sitä.

Pariskunta sijoitti vuosina 1999 ja 2000 pari miljoonaa euroa Nordean Selekta-säästöhenkivakuutuksiin. Muutamassa vuodessa sijoituksesta suli puolet.

Tanssilegenda Åke Blomqvist sanoi oikeudessa, että on aina luottanut pankinjohtajiin, mutta nyt yksi jymäytti häntä.

- Minulle sanottiin, että Selektassa raha pysyy tallessa ja saatte vielä korkeaa korkoa.

Leena Blomqvist puolestaan sanoi erikseen kysyneensä pankinjohtajalta, liittyykö Selektaan pääomariskiä.

- Hän oli mielestämme erittäin luotettava. Ei voi ymmärtää väärin, jos sanotaan, ettei pääomaa voi menettää.

"Kokenut, tarkka ja
katsoo omaa etuaan"

Blomqvistien asiakkuudesta vastannut pankinjohtaja muistaa asiat toisin. Hänen mukaansa Åke Blomqvist etsi korkeatuottoista verovapaata sijoitusta ja oli kokeneena sijoittajana erittäin tietoinen riskeistä.

- Hän tuntee sijoittamiseen liittyvät riskit, on erittäin tarkka ja katsoo omaa etuaan, jos mahdollista, pankinjohtaja luonnehti Blomqvistia.

Pankinjohtajan mukaan asiakkaat saivat Selektan esitteet ja sopimusehdot etukäteen. Lisäksi hän teki Åke Blomqvistille heti selväksi, että osakerahastoihin sidotun sijoituksen arvo voi laskea tai nousta kurssien mukaan. Leena Blomqvistin kanssa asia käytiin läpi ennen sopimuksen allekirjoittamista.

- Hän ymmärsi ja hyväksyi ehdot, koska allekirjoitti. Heitä ei riskitön vaihtoehto kiinnostanut, pankinjohtaja sanoi.

Oikeudessa kiisteltiin myös siitä, millainen kokemus perheen ja vaimon yrityksenkin raha-asioita hoitaneella Åke Blomqvistilla on.

Tanssilegenda itse sanoi, että tuntee vain asunto-osakesijoittelun mutta jättää arvopaperiasiat ammattilaisille. Nordean pankinjohtajan mukaan Blomqvist hoiteli itse miljoonien markkojen salkkuja.

Jutun puinti jatkuu KKO:ssa perjantaina.

Selektaan on sijoitettu liki 10 miljardia

- Korkeimmassa oikeudessa tanssitaan jo kilpailun kolmatta kappaletta. Helsingin käräjäoikeus määräsi Nordea Henkivakuutuksen korvaamaan pariskunnalle hävinnyt miljoona euroa. Helsingin hovioikeudessa voitti puolestaan Nordea.

- Blomqvistien asianajaja Seppo Ruuhonen on kertonut saaneensa yhteydenottoja muilta Selekta-asiakkailta. He ovat kiinnostuneita haastamaan Nordean, jos Blomqvistit voittavat kiistan.

- Asiakkaat ovat sijoittaneet Selektaan liki 10 miljardia euroa. Selekta-säästöhenkivakuutuksessa voi itse säätää sijoituksensa riski- ja tuotto-odotuksia. Se on vakuutus, jossa asiakas hyötyy muun muassa verotuksellisesti.