Kotimaa

Tiikeri Manninen lopetettiin Korkeasaaressa

Julkaistu: , Päivitetty:

Korkeasaaren eläintarhan urostiikeri Manninen lopetettiin yllättäen eilen. Vuonna 1993 syntynyt amurintiikeri ehti saada useita jälkeläisiä.

Myös Manne-tiikerinä tunnettu Manninen sai viisi jälkeläistä, jotka nekin ovat lisääntyneet. Mannella oli myös sisaruksia. Sen pennut synnyttänyt naaras Taiva kuoli pari vuotta sitten.

Korkeasaari on vaihtamassa amurintiikereiden siitosparia: eläintarhaan saatiin aiemmin tänä vuonna Lara-niminen naaras Itävallasta ja loppuvuodesta on tulossa Tsaari-niminen uros Britanniasta.

- Tarhassa kasvatetuissa populaatioissa joudutaan tarkkaan punnitsemaan, mitkä yksilöt voivat lisääntyä keskenään ja kuinka monta jälkeläistä ne voivat saada, perustelee Korkeasaaren intendentti Leif Blomqvist eläimen lopetusta. Lajin monimuotoisuuden säilymisen vuoksi on eri geenilinjojen päästävä tasaisesti jakaantumaan.

Perjantaina eläintarhasta kerrottiin, että tiikeri lopetetaan jossain vaiheessa tämän vuoden puolella, mutta Manninen saikin piikin jo lauantaína.

Amurintiikerit
uhanalaisia

Amurintiikereitä on nykyisin eläintarhoissa tarhattuna lähes saman verran kuin niitä on jäljellä luonnossa. Tarhakasvatuksen lisäksi eläintarhat tekevät työtä myös tiikereiden alkuperäisten alueiden suojelemiseksi.

Luonnossa amurintiikereitä on noin 450. Korkeasaaren eläintarha osallistuu suojelutyöhön Venäjän Kaukoidässä ja kerää varoja alueella tehtävään kenttätyöhön.

Uhanalaiseen lajiin kuuluva Manninen oli 13-vuotias. Luonnossa asuva urostiikeri on vanha, jos se on 10-12-vuotias. Eläintarhassa ne voivat elää 17-20-vuotiaiksi.

Pari vuotta sitten Korkeasaaressa kohistiin paviaanilauman lopettamisesta. Kohu päättyi tappouhkauksen peruuttamiseen ja paviaanilinnan peruskorjaukseen. (STT-IS)

Hyväksytkö Korkeasaaren tiikerin lopettamisen? Osallistu nettikyselyyn ja keskusteluun.


Katso kuvat tiikeri Mannisesta!