Tausta: Näin perijättären sieppaus eteni

- Herlinin teollisuussukuun kuuluva 26-vuotias nainen siepataan kotoaan Helsingin Töölöstä keskiviikkona 27. toukokuuta.

29.9.2009 9:05

- Sieppaaja, 45-vuotias turkulainen juristi Juha Turunen, soittaa uhrin ovikelloa ja saa tämän parissa minuutissa vangituksi laatikkoon, jonka hän kuljettaa kadun varteen pysäköimäänsä pakettiautoon.

- Sieppaaja kuljettaa uhrin Turusta tätä tarkoitusta varten ostamaansa kaksioon, johon hän on rakentanut äänieristetyn kopin. Kolmen lapsen perheenisä kantaa vangilleen ruokaa, mutta ei paljasta salaisuuttaan kenellekään.

- Lauantaina 30. toukokuuta, kolme päivää sieppauksen jälkeen, Herlinit tekevät katoamisilmoituksen. Sunnuntaina Töölön asunnon ovi avataan, mutta merkkejä kamppailusta ei näy.

- Useita päiviä sieppauksen jälkeen kadonneen äiti saa kahdeksan miljoonan euron lunnasvaatimuksen ja käskyn olla sotkematta poliisia asiaan. Tästä huolimatta vanhemmat soittavat poliisille.

- Helsingin poliisissa alkaa valtava operaatio, johon valjastetaan avuksi puolustusvoimat, tulli ja rajavartiolaitos. Operaatiossa on mukana lähes 200 lainvalvojaa.

- Sieppaajaa etsitään rikollisliigoista ja ulkomailta, mutta poliisin löytämät tiedot johtavat Turun suuntaan. Puolustusvoimien radio-ohjattavat lennokit kuvaavat taloja ja ihmisiä ilmasta käsin.

- Tiistaina 9. kesäkuuta Juha Turunen jää lyhyelle virkavapaalle. Turunen antaa siepatun perheelle ohjeet, missä ja miten rahat pitää luovuttaa.

- Perjantaiaamuna 12. kesäkuuta siepatun sukulaisiksi tekeytyneet siviilipukuiset poliisit ajavat annettuun luovutuspaikkaan, mutta sieppaaja antaa kahdesti uudet ohjeet.

- Turunen piileskelee lastaussillan alla vain muutaman metrin päässä peräkärryllä varustetusta polkupyörästään, jonka luokse rahakuriirit lopulta jättävät miljoonat. Turunen kömpi piilostaan ja hyppää pyörän selkään. Hän polkee 50 metriä Louhen parkkihalliin ja katoaa poliisin näköpiiristä.

- Hallin turvakamerat tallentavat pyöräilijän, kun hän hylkää ajoneuvonsa ja työntää rahalaatikon ylös menevään hissiin.

- Poliisi ei uskalla seurata miestä halliin, sillä se pelkää panttivangin hengen puolesta. Turunen harhauttaa poliisit perästään ja ehtii 14 tunnin aikana kätkeä rahoja kahdeksaan piilopaikkaan, muun muassa asiasta tietämättömien ystäviensä luokse.

- Keskiyöllä 12. kesäkuuta Turunen ilmoittaa siepatun omaisille, mistä tämä löytyy. 13. kesäkuuta kello 01.03 poliisi löytää uhrin pimeältä metsätieltä Vahdolta. Kahden viikon panttivankeus on päättynyt ilman ulkoisia vammoja.

- Lauantaina 13. kesäkuuta kello 3.30 poliisi iskee vankilana toimineeseen Resiinaraitin asuntoon, jota on kuunneltu salaa. Sieltä löytyy Juha Turunen ja osa lunnasrahoista. Viimeiset rahakätköt löytyvät seuraavalla viikolla.

- Uhri kertoo poliisille, että Turunen toimi koko ajan yksin. Poliisitutkimuksissa epäillyn dna:ta löytyy siepatun asunnosta ja lunnasrahoista.

- Tiistaina 16. kesäkuuta Juha Turunen tunnustaa rikosepäilyn vangitsemisoikeudenkäynnissä.

- Tiistaina 29. syyskuuta alkaa Juha Turusen oikeudenkäynti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?