Tuhopolttajalla karmea suunnitelma - useita asuntoja yhtä aikaa tuleen erikoisilla "virityksillä"

Julkaistu: , Päivitetty:

Useista asunnoista Turussa ja Helsingissä löytyi sähköön, räjähteisiin ja palaviin nesteisiin perustuvia polttovirityksiä.

Varsinais-Suomen poliisin mukaan epäillyn tuhopolttajan oli tarkoitus sytyttää useita tulipaloja samoihin aikoihin ja aiheuttaa suurta tuhoa.

Vain kaksi virityksistä toimi, ja Turussa syttyi maanantaina tulipalo kahdessa kerrostaloasunnossa muutaman minuutin välein. Muut tekeleet jäivät suutareiksi.

Tapauksen tutkinnanjohtajan Veikko Koirasen mukaan asunnot oli valmisteltu syttymään itsestään. Hän ei kuitenkaan kerro, millaisista virityksistä oli kysymys.

Poikkeukselliset löydöt aiheuttivat mittavan poliisioperaation, johon osallistui muiden ohella Karhu-ryhmä, joka hälytetään vain kaikista uhkaavimpiin tilanteisiin. Mies otettiin kiinni tiistaina aamuyöllä Helsingissä. Hän ei tehnyt vastarintaa.

Reilut 40-vuotias turkulaismies mies on pidätetty. Poliisi ei toistaiseksi halunnut esittää näkemyksiä hänen motiivistaan. Koiranen kuitenkin totesi, ettei kyse ole päähänpistosta, koska pelkkään valmisteluun tarvittiin viikkoja. Miestä epäillään ainakin törkeistä tuhotöistä ja niiden yrityksistä.

"Murheellinen jälki lähellä"

Koirasen mukaan paloilla oli tarkoitus aiheuttaa suurta tuhoa, mikä olikin lähellä. Nyt vahingot oli mittavia, mutta niistä selviää rahalla.

- Turussa lopullinen jälki olisi ollut huomattavan murheellista, jos pelastuslaitos ei olisi nopeasti pystynyt estämään enemmät vahingot. Siinä oli erittäin vaarallinen tilanne syntymässä.

Tutkinnanjohtaja oli tiistaina iltapäivällä vaitonainen epäillyn taustoista. Hän ei suostunut ruotimaan esimerkiksi sitä, miksi tämä oli vuokrannut itselleen kymmenkunta asuntoa.

Hän ei myöskään kertonut, kuinka monessa kerrostalossa oltiin vaarassa. Hän kuitenkin painotti, että valtaosa virityksistä sijaitsi Turussa.

- Toki teemme vieläkin tarkistuksia, onko jossain vielä jotain uhkaavaa. Mutta näyttää, että kaikki on nyt tässä, Koiranen sanoi.