Syyttäjä: Syöpäsairaiden nimissä huijattiin 2,5 miljoonaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyttäjä: Syöpäsairaiden nimissä huijattiin 2,5 miljoonaa

Syöpäsairaiden nimissä varoja keränneet miehet kiistävät syytteet laajassa petosjutussa.

16.10.2006 14:44 | Päivitetty 16.10.2006 19:03

Helsingin käräjäoikeus aloitti Syöpäsairaiden tuki -nimisen yhdistyksen varainhankinnan käsittelyn tänään. Syyttäjä Jaakko Tapalan mukaan yhdistyksen nimissä kerättiin vuosina 2002-2005 yhteensä 2,5 miljoonaa euroa, josta vain prosentti päätyi syöpäsairaille.

Loput rahoista ohjattiin 32-vuotiaan espoolaismiehen Solia-yhtiöön, joka hoiti käytännön varainhankinnan puhelinmyynnillä. Sama mies perusti myös Syöpäsairaiden tuki ry:n.

- Tässä on kerätty puhdasta voittoa hyväntekeväisyyden nimissä, syyttäjä Tapala kuvaa.

- Ulkopuolinen firma on markkinoinut hyväntekeväisyyttä yhdistyksen nimissä, ja sama henkilö on ollut sekä yhdistyksen että yrityksen takana.

Puolustuksen mukaan yhdistys sai juuri sen summan, joka määriteltiin Solia-yhtiön ja Syöpäsairaiden tuki ry:n välisessä varainhankintasopimuksessa. Sopimuksen allekirjoitti perustamansa yhdistyksen sekä omistamansa yhtiön puolesta 32-vuotias syytetty.

Tapala pitää huijausta laajamittaisena ja järjestelmällisenä.

- Tässä on vedottu tunteisiin. Jo pelkästään ajatuksena syöpäsairaat on sellainen, että ihmiset lähtevät toimintaan helposti mukaan.

Espoolaismiestä syytetään ensisijaisesti törkeästä petoksesta ja toissijaisesti markkinointirikoksesta.

27-vuotiaan helsinkiläismiestä epäillään puolestaan avunnannosta rikokseen. Hän toimi Syöpäsairaiden tuki -yhdistyksen johdossa. Vastaajana on myös 32-vuotiaan Solia-yhtiö.

Pehmoleluja, kalentereita ja kirjeensulkijoita osti yhteensä 56 000 suomalaista.

"Näin toimivatkaikki"

32-vuotiaan pääsyytetyn puolustus nojaa lähinnä siihen, että varainhankinta on kallista puuhaa.

Asianajaja Asko Keränen esitti oikeudessa sisäministeriön tietoja, joiden mukaan useimmissa yhdistyksissä varainhankintaan kuluu yli puolet saaduista avustuksista.

- Näin toimivat kaikki. Jos tämä tapaus paljastuu lainvastaiseksi, tarkoittaa se sitä, että suuri osa varainhankinnasta pitäisi saattaa oikeuteen.

Kustannuksia tulee esimerkiksi kaupattavista tuotteista, puhelinmyyjien palkoista ja toimistokuluista.

Puolustus myös kiisti syyttäjän laskelmat, joiden mukaan syöpäsairaille asti päätyi vain prosentti kerätyistä varoista. Keräsen mukaan Syöpäsairaiden tuki sai rahoista 20 prosentin siivun, mutta suurin osa siitä meni yhdistyksen toiminnan pyörittämiseen.

- Onko se rikos, että yhdistyksellä on omaa toimintaa, omaa henkilökuntaa, joka rakentaa sellaisen yhdistyksen, joka toimii syöpäsairaiden hyväksi, Keränen kyseli.

Keränen ihmetteli myös sitä, miksi viranomaiset eivät puuttuneet varainkeruuseen, jos sen ajateltiin olevan väärin.

Avunannosta syytetyn puolustuksen mukaan 27-vuotias tuli mukaan varainhankintaan vasta kun koko järjestelmä oli jo luotu. Asianajaja Heikki Lampelan mukaan 27-vuotias teki puhelinmyyjän töitä opiskelujensa ohella ja luuli pestiään yhdistyksen johdossa lähinnä muodollisuudeksi.

Helsingin käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn liki kaksikymmentä päivää.

Syöpäjärjestö suivaantui poliisin vitkutteluun

Suomen Syöpäyhdistys arvostelee poliisia hidastelusta epäillyn keräyshuijauksen tutkinnan aloittamisessa. Yhdistys oli lukuisia kertoja yhteydessä eri viranomaisiin. Yhdistyksen pääsihteerin Harri Vertion mukaan mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Vertion mukaan tilanteesta huolestuttiin jo vuonna 2002, kun kävi ilmi, etteivät Syöpäsairaiden tuki -yhdistyksen taustalla olleiden miesten tarkoitusperät olleet välttämättä kunnialliset. Epäilykset heräsivät, kun toinen miehistä halusi ostaa koko Suomen kotitalouksien osoitetiedot sisältävän cd-romin.

Mies tiedusteli internetissä, kuka sellaisen hänelle myisi.

- Yhdistys perusti kotisivunsa ensivaiheessa kopioimalla tekstejä suoraan Syöpäjärjestöjen www.cancer.fi -sivuilta. Lisäksi yhdistys ilmoitti, että heidän kuntoutustaan järjestetään Karinakodissa Turussa, joka oli Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen omaa kuntoutustoimintaa, Vertio kertoo.

Kaksi Syöpäsairaiden tuki ry:n entistä johtohenkilöä on Helsingin käräjäoikeudessa syytteessä petollisesta varainkeruusta. Toista epäillään törkeästä petoksesta ja toista avunannosta tähän rikokseen.

Kohu virisi tv-ohjelmasta

Vuoden 2002 kesäkuussa yhdistyksen silloinen pääsihteeri Liisa Elovainio otti yhteyttä kuluttajaviranomaisiin. Kuluttajavirasto kuitenkin ilmoitti Syöpäyhdistyksen mukaan myöhemmin kesällä, ettei se lähde selvittämään Syöpäsairaiden tuki ry:n markkinointia.

Seuraavana vuonna yhdistys lähestyi poliisia ja tiedotti, mitkä yhdistykset kuuluvat Suomen Syöpäyhdistykseen.

Tiedotteessa kerrottiin, että Syöpäsairaiden tukea ei hyväksytä yhdistyksen jäseneksi. Yhdistys ei kuitenkaan tehnyt hämäräperäiseksi epäillystä varainkeruusta rikosilmoitusta poliisille.

Kesällä 2004 Syöpäyhdistys lähestyi sitten suoraan kuluttajia median kautta ja varoitti mahdollisista huijareista.

- Nämä toimenpiteet eivät näyttäneet johtavan oikeastaan mihinkään tulokseen ainakaan kovin nopeasti. Poliisi tarttui asiaan kyllä myöhemmin, Vertio sanoo.

Syöpäsairaiden tuki ry:n varainkeruusta nousi kohu viime vuoden alussa, kun MTV3:n 45 Minuuttia -ohjelma kertoi, että Syöpäsairaiden tuki ry:n nimissä kerätyistä rahoista jättiosa meni keräyskuluihin.

Sekä yhdistys että varainkeruuyritys lopettivat toimintansa kohun myötä. Vasta tämän jälkeen Helsingin rikospoliisilta tuli tieto, että talousrikosyksikkö on alkanut tutkia Syöpäsairaiden tuen keräystoimintaa törkeänä petoksena.

(STT-IS)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?