Paavo Lipponen: Minut yritettiin värvätä KGB:n agentiksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lipponen: Minut yritettiin värvätä KGB:n agentiksi

Ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd) paljastaa muistelmissaan värväysyrityksen KGB:n agentiksi. Lipponen kertoo Muistelmat I -kirjassa, että tietotoimisto APN:n toimittaja Leonid Vasiljev kutsui opiskelijapoliitikon ja Ylen freelance-toimittajan lounaalle Klaus Kurkeen keväällä 1966.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd) paljastaa muistelmissaan värväysyrityksen KGB:n agentiksi.­

21.10.2009 10:00 | Päivitetty 21.10.2009 9:59

Lipponen tunnustaa saaneensa neuvostoliittolaiselta rahaakin, mutta ei ymmärtänyt aluksi kiinnostuksen ydintä.

"(Vasiljev) pyysi minua kirjoittamaan artikkelin, jonka aiheeksi valitsin Suomen yksipuolisen aseriisunnan. Kun seuraavassa tapaamisessa jätin artikkelin hänelle, sain kohtuullisena pitämäni palkkion käteisenä. Samalla sovittiin seuraavasta artikkelista, johon valitsin aiheeksi opiskelijain kansainvälisen YK-liikkeen ISMUN:n ja tarpeen saada siihen mukaan edustus myös Neuvostoliitosta.

Kolmannella kerralla, luovutettuani ISMUN-artikkelin, Vasiljevilla oli erikoinen pyyntö: ryhtyisinkö kirjoittamaan havainnoistani Sdp:n sisäisessä toiminnassa. Silloin vasta tajusin, mihin leikkiin olin lähtenyt. Kieltäydyin tehtävästä, minkä jälkeen Vasiljev lienee todennut minut toivottomaksi tapaukseksi, koska yhteytemme hiipui pois. Olin kokenut ensimmäisen värväysyrityksen", Lipponen muisteli.

Lipponen kirjoittaa muistakin kotiryssistään ja Valeri Silovin tekemästä toisesta värväysyrityksestä. 70-luvun alussa. Lipponen oli saanut poikkeuksellisesti kutsun Silovin kotiin.

"Ruokaa ja juomaa nautittuamme Silov alkoi puhua omasta urastaan, kuinka tärkeää hänelle olisi saada vielä paremmin tietoa. Enkö ryhtyisi raportoimaan Sdp:n asioista, hän kysyi. Se oli toinen värväysyritys.

Lipponen keskusteli neuvostoliittolaisten kanssa esimerkiksi Väinö Leskisen toiminnasta ja keskustapuolueesta.

"Siinä aineistossa, jonka sain nähtäväkseni Suojelupoliisin arkistosta 1970-luvulta, ei ole mitään tämän kummempaa", Lipponen totesi.

Pesee puhtaaksimainettaan

Oman maineensa ja muidenkin mainetta Lipponen pesee puhtaaksi.

"Suomessa kosmiseen maineeseen nostetut DDR:n diplomaatit", Stasin agentit, saavat Lipposen jopa huvittumaan.

"Minulla on naurussa pitelemistä, kun luen suomalaisten toimittajien ja toisiaan siteeraavien märkähattututkijoiden juttuja tuon ajan Stasi-yhteyksistä. Agenttitarinoita rakennetaan Stasin käyttämistä peitenimistä ja jokaisen keskustelun nimeämistä operaatioksi. Mahtoi Stasissa olla valtava koneisto sellaista näennäispelibyrokratiaa pyörittämässä".

Lipposen muistelmien ensimmäinen osa käsittelee hänen elämäänsä vuosina 1941-1979. Teos käsittelee Lipposen elämää ennen kuin hän nousi politiikan eliittiin.

Lipponen kuvailee lapsuuttaan, nuoruuttaan, opiskelujaan, toimittaja-aikojaan ja puoluevirkailijan arkeaan lempeään tyyliin.

Hän kuvailee miksi ja miten vasemman laidan demarista tuli konsensusdemari ja miksi Sdp ei ollut rähmällään Neuvostoliittoon.

Äksy ja tölväisevä Lipponen pääsee vauhtiin vain muutamissa kohdin. Lipposen sanansäilästä saavat maistaa Sdp:n rähmällään oloa jeesustelleet ihmiset, ja erityisesti Kekkos-tutkija Juhani Suomi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?