Kansanedustajat halusivat muuttaa Itämeren nimen

Julkaistu:

Joukko kansanedustajia halusi muuttaa Itämeren nimen. Sitä varten olisi heidän mielestään pitänyt ohjata puoli miljoonaa euroa työryhmän perustamiseen.

Rahat olisi otettu valtion tämän vuoden budjetista.

Itämeren nimeä paheksuvat kansanedustajat ovat perussuomalaiset Pertti "Veltto" Virtanen, Raimo Vistbacka, Pentti Oinonen, Pietari Jääskeläinen ja Pirkko Ruohonen-Lerner sekä keskustalainen Risto Autio.

Ryhmän jäsenten allekirjoittaman talousarvioaloitteen mukaan Itämeren nimi on muisto "historiallisen valtapolitiikan ajoilta". He eivät täsmennä, mitä historiallista ajanjaksoa ja kenen valtapolitiikkaa ajattelevat.

Kansanedustajat tarkoittanevat Ruotsin vallan aikaa 1100-luvulta Suomen sotaan eli vuoteen 1809. Ruotsiksi Itämeri on Östersjön, mistä sanasta suomenkielinen nimi on peräisin.

Nykyinen nimi ei
motivoi suojeluun?

Aloitteen tehnyt porukka sanoo Itämeren sijaitsevan Suomen ympärillä lännessä ja etelässä.

Niissä ilmansuunnissa sijaitsevat kuitenkin Pohjanlahti ja Suomenlahti, jotka ovat vain Itämeren pitkulaisia lahtia. Varsinainen Itämeri on Suomesta lounaaseen.

Kansanedustajat ovat huolissaan, että nykyinen nimi ei motivoi kansalaisia Itämeren suojelemiseen. He vetoavat myös kansalliseen itsetuntoon:

- Suomalaisten sukukansatkin ovat itsetuntoisempia käyttäen Itämeren alueella oikeita tai oikeampia nimiä, kuten virolaiset nimeä Läänemeri (Länsimeri) ja saamelaiset vanhana nimenä Vald mer (Valtamer'). Liettualaiset ja latvialaisetkin saavat hyvityksen englanninkielisestä nimestä Baltic Sea (Balttien meri), aloitteessa sanotaan.

Ruotsi ja Tanska ovat ainoat valtiot, joista voidaan katsella Itämerelle itään päin. Siitä huolimatta myös saksan kielessä puhutaan Itämerestä eli Ostseesta.

Itämeri sijaitsee Saksasta koilliseen.

Ajatuksen isä Pertti Virtanen ehdotti asiaa jo toistamiseen. Esitys hylättiin jälleen.