Kotimaa

Poliisi salakuunteli Anneli Auerin kotia

Julkaistu: , Päivitetty:

Satakunnan käräjäoikeus jatkoi aamulla Ulvilan surmasta syytetyn Anneli Auerin vanhimman tyttären videokuulustelun katselemista.

Tyttären videopuhuttelusta käy ilmi, että poliisi salakuunteli Anneli Auerin kotia viime syksynä. Tytär purskahtaa itkuun, kun tilakuuntelusta kerrotaan hänelle.

- Just silt meist tuntui koko ajan et siel on joku, tyttö itkee.

Hän kertoo, että äidin kanssa oli pohdittu kuuntelun mahdollisuutta ja jopa sitä, että "äitin poikaystäväkin voi olla poliisi ja esittää äitin poikaystävää". Auer oli sanonut tyttärelleen, että se "voi olla yksi vaihtoehto".

Teknisessä tilakuuntelussa poliisin nauhoille tarttui useita perheen sisäisiä keskustelunpätkiä, jotka herättivät virkavallassa epäilyksiä. Auer oli mm. sanonut tyttärelleen "poliisien ei tarvi tietää kaikki mitä me tiedetään".

Kuulustelija - naispuolinen rikosylikonstaapeli - ihmettelee, että jos oma mies on murhattu, niin luulisi äidin olevan kiinnostunut asian selvittämisestä.

Tytöllä on vaikeuksia selittää asiaa, mutta hän sanoo äidin tarkoittaneen, ettei poliisien tarvitse tietää kaikkeaa yksityiselämää.

Videoituja puhutteluja oli useita elo-marraskuussa 2009. Tyttö murtuu useita kertoja lohduttomaan itkuun.

- Meil oli niin kiva perhe ennen kun iskä kuoli, hän sanoo itkien.

Häntä ahdistaa myös se, että asiaan palataan vasta kaksi ja puoli vuotta kauhunyön jälkeen.

- Miks te ette kysyny kaks vuotta sit näit juttui? tyttö kysyy.

Auer katseli tyttärensä kuulusteluvideoita kolmen tunnin ajan tarkkaavaisesti, suuren osan aikaa kädet puuskassa rinnallaan.

Videoiden katselun jälkeen osapuolet kommentoivat niitä. Syyttäjän kommentit silminnähden ärsyttivät Aueria, joka lausahti pari kertaa jotain terävästi avustajansa Juha Mannerin korvaan.

- Niistä huomaa, että kolmen vuoden jälkeenkin tyttö on hyvin ahdistunut, lasten etuja valvova asianajaja Mika Haavisto sanoi ja viittasi vaadittuun kärsimyskorvaukseen.

- Niin on, mutta taho on eri, Auer vastasi silloin äkäisesti.

Asianajaja Mannerin mukaan tyttären puhuttelut olivat johdattelevia ja painostavia. Samoja asioita tivattiin lapselta yhä uudestaan ja uudestaan.

Auer ääneen iltapäivällä

Ulvilan murhasta syytetyn Anneli Auerin kuuleminen on tarkoitus aloittaa Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa tänään iltapäivällä.

Auer kiistää veriteon, joten hänen odotetaan pysyvän alkuperäisessä kertomuksessaan taloon tunkeutuneesta naamiomiehestä. Hän on tähän asti ollut oikeudessa ulkoisesti hyvin rauhallinen, vaikka käräjillä on kuunneltu järkyttävä hätäpuhelu ja katseltu lasten kertomuksia videolta.

Auerin kuulemiselle on varattu puolitoista istuntopäivää: tämä iltapäivä ja koko huominen päivä.

Auer saanee ensin kertoa muistikuvistaan vapaasti. Sitten hänelle esittävät kysymyksiä syyttäjä, uhrin Jukka S. Lahden sisarusten ja perheen lasten asianajajat sekä Auerin oma asianajaja.

Oikeudenkäynti jatkuu nyt neljättä päivää. Ylihuomenna Auerin kuulemisen jälkeen oikeuteen aletaan marssittaa todistajia.