Alexander Stubbkin tekstailee - Venäjän ulkoministerille!

Julkaistu:

Tekstiviestit ja Suomen ulkoministeri on yhdistelmä, josta ei aina ole seurannut pelkkää hyvää. Nykyinen ulkoministeri Alexander Stubb käyttää kuitenkin tekstiviestejä korkean tason diplomatian hoitoon.

Viestittelykumppanina Stubbilla on Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Asia paljastui tiistaina Pietarissa, jossa Stubb osallistui pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokoukseen.

Stubb tapasi kokouksessa Lavrovin ja piakkoin toteutuu miesten jo neljäs kahdenvälinen tapaaminen puolen vuoden sisällä.

- Henkilökemiat meillä ovat toimineet alusta asti hyvin. En ihan heittämällä muista, kuka Suomen ulkoministereistä olisi tavannut näin usein Venäjän ulkoministerin kanssa saati sitten tekstaillut hänen kanssaan, Stubb kertoi IS:lle.

Suomeen Lavrov on tulossa joulukuussa, kun Helsingissä pidetään Etyjin ministerikokous. Ulkoministerit tapaavat kuitenkin jo sitä ennenkin, mutta tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Stubb ja Lavrov tekivät sinunkaupat huhtikuussa, kun he tapasivat ensimmäisen kerran Moskovassa. Aloitteentekijänä toimi tuolloin Lavrov. Julkisissa tilanteissa Lavrov on kuitenkin käyttänyt usein muotoa herra Stubb, kun taas Stubb on puhutellut kollegaansa julkisuudessakin Sergeiksi.

Stubbin ja Lavrovin tekstiviestittelyä voi pitää merkkinä varsin läheisistä suhteista, sillä Venäjällä suuren tason poliitikot suhtautuvat yhä epäilevästi kännyköihin yhteydenpitovälineenä. Esimerkiksi tärkeisiin kokouksiin mentäessä kännykät jätetään ovien ulkopuolelle salakuuntelu-uhan vuoksi.

Vuonna 2005 tuolloinen presidentti Vladimir Putin tunnusti julkisuudessa, ettei hänellä ole lainkaan omaa kännykkää. 2007 Putinista levisi kuitenkin maailmalle kuva, jossa hän puhuu kännykkään.

Suomen edellinen ulkoministeri Ilkka Kanerva joutui eroamaan keväällä kohublondille lähetettyjen tekstiviestien seurauksena. IS tavoitti tiistaina Kanervan, mutta hän ei halunnut kommentoida seuraajansa tekstiviestidiplomatiaa mitenkään.