Kaksoset kuolivat kotisynnytyksessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaksoset kuolivat kotisynnytyksessä

Nuorehko nainen synnytti pari viikkoa sitten kotonaan Helsingissä tyttö- ja poikavauvan. Molemmat menehtyivät. Poika syntyi hengissä, mutta meni nopeasti synnytyksen jälkeen elottomaksi.

26.6.2007 12:52 | Päivitetty 26.6.2007 17:35

Paikalle hälytetty pelastuslaitoksen lääkäriyksikkö onnistui elvyttämään hänet, minkä jälkeen hänet vietiin sairaalahoitoon. Hoidosta huolimatta poika kuoli parin päivän kuluttua.

Tyttövauvan epäillään puolestaan syntyneen kuolleena eikä hänen pelastamisekseen ollut mitään tehtävissä. Asia selviää oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa.

Synnytyksessä avustanut ei ammattihenkilö

Kotisynnytyksessä oli läsnä avustaja. Hän ei kuitenkaan kuulunut terveydenhuollon ammattihenkilöstöön, ja synnytys tapahtui kotioloissa vastoin eri asiantuntijoiden raskausaikana antamia ohjeita ja varoituksia. Avustaja ei ollut synnyttäneen sukulainen.

Poliisin mukaan kyseinen synnytys tapahtui kotioloissa vastoin eri asiantuntijoiden raskausaikana antamia ohjeita ja varoituksia.

Sekä isä että äiti ovat täysikäisiä, eivätkä lapset syntyneet keskosina.

Poliisi selvittää, onkosyytä epäillä rikosta Poliisi selvittää tapausta kuolemansyiden tutkintana. Samalla selvitetään sitä, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta ja aihetta aloittaa esitutkinta.

Rikostutkinta voisi ylipäätään tulla kyseeseen lähinnä avustajan osalta, mutta teoriassa myös vanhempien.

- Korostan, että vielä ei ole esitutkintaa missään tapauksessa käynnistetty, rikosylikomisario Kari Tolvanen toteaa.

Poliisi ei voi antaa tapahtumasta tai vanhemmista yksityiskohtaisia tietoja. Viranomaisten velvollisuus on suojella jo kärsimään joutuneita vanhempia.

Poliisilain perusteella virkavallan tehtävänä on pyrkiä estämään ennalta mainitunkaltaisia tapahtumia, ja siksi kotisynnytykseen liittyvät riskit halutaan tuoda julkisuuteen.

Tolvanen itse ei ole aiemmin joutunut kohtaamaan virkauransa aikana Helsingissä mainituntyyppistä suunniteltua kotisynnytystapausta.

- Eri asia ovat suunnittelemattomat (tapaukset), joita tapahtuu aina joskus, mutta sekin on äärimmäisen harvinaista Helsingin mittakaavassa. Täällä on kuitenkin etäisyydet niin lyhyet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?