Mannerheimin puhe jääkäreille löytyi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mannerheimin puhe jääkäreille löytyi

Kenraali Gustaf Mannerheimin jääkäreille 1918 Vaasassa pitämä tervehdys on löytynyt. Kyseessä on puheen käsinkirjoitettu, alkuperäinen versio, joka katosi heti puheen pidon jälkeen.

3.6.2008 12:54 | Päivitetty 3.6.2008 15:24

Tervehdyksen teksti on ollut kaiken aikaa tiedossa, sillä siitä kirjoitettiin tuoreeltaan valkoisen puolen lehdissä. Toimitustyöhön liittyi myös alkuperäisen puheen "katoaminen".

Mannerheim nimittäin antoi käsikirjoituksensa Ilkka-lehden toimittajalle, joka vei sen toimitukseensa uutisen kirjoittamista varten.

Tämän jälkeen puhe myös jäi toimitukseen niin sanottujen joutopapereiden joukkoon. Sieltä sen korjasi talteen nurmolaissyntyinen ylioppilas Hannes Teppo (1898-1953), joka toimi jonkin aikaa Ilkassa.

Myöhemmin filosofian maisteri Hannes Teppo loi uran suomen kielen tutkimuksen parissa. Hän toimi muun muassa vuonna 1945 perustetun Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kielitoimiston sihteerinä.

Vuosikymmenet Mannerheimin puhe jääkäreille kulki Hannes Tepon suvussa, kunnes hänen jälkeläisensä päättivät luovuttaa sen nyt Kansallisarkistoon.

Kahden upseerinnokkapokka

Mannerheim piti puheensa Vaasan torilla 26. helmikuuta 1918, eli päivä sen jälkeen, kun jääkärit olivat palanneet Saksasta Suomeen.

Valkoisen armeijan ylipäällikön tervehdys ei ollut pelkkää sanahelinää, vaan siinä oli myös terävä sivallus jääkäripataljoonan johtajaa everstiluutnantti Wilhelm Thesleffiä kohtaan.

Thesleff oli toivonut, että hänen pataljoonansa taistelisi sisällissodassa yhtenäisenä joukkona. Mannerheim taas ei halunnut uhrata parhaiten koulutettua armeijan osaa suorissa rintamataisteluissa, vaan halusi sijoittaa jääkärit muihin joukko-osastoihin päällystöksi ja alipäällystöksi.

Näin myös tehtiin.

Mannerheim karsasti Thesleffiä myös siksi, että tämä oli Venäjän armeijan upseerina toimiessaan antautunut vangiksi saksalaisille syyskuussa 1917 ja siirtynyt oitis näiden palvelukseen.

Thesleff komennettiinkin heti perusteilla olevan kenraalimajuri Rüdiger von der Goltzin yhteysupseeriksi ja lähetettiin takaisin Saksaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?